OBILJEŽAVA SE DAN OPĆINE I ŽUPE ZAGORSKA SELA

“Uz novčanu potporu Općine, doselile su nam dvije obitelji, a realizirali smo i najveće ulaganje u povijesti Zagorskih Sela“

Objavljeno: 25.11.2020. Jelena Jazbec

Uz blagdan sv. Katarine, obilježava se Dan općine i župe Zagorska Sela. Iako su proštenje i svečana sjednica Općinskog vijeća ove godine, zbog epidemije koronavirusa, izostali, s načelnicom Ksenijom Krivec – Jurak razgovarali smo o projektima koji su obilježili proteklih godinu dana te o planovima za nadolazeće razdoblje.

– Svakako jedan od najznačajnijih projekata  je uređenje Društvenog doma u Zagorskim Selima. Riječ je o projektu sufinanciranom iz mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja, gdje je ukupna vrijednost radova bila 2,4 milijuna kuna, od čega je 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobiveno iz EU fondova. Izvođač radova bila je Niskogradnja Hren, obavljen je tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. Objekt će biti na raspolaganju našim udrugama, a moram istaknuti da se radi o najvećem ulaganju u povijesti općine, gdje je Općina investitor. Ove je godine izvršena i sanacija klizišta uz nerazvrstanu cestu u Bojačnom, taj je projekt vrijedan oko 150 tisuća kuna, a potporu smo dobili od Hrvatskih voda. Sanirali smo i klizište u naselju Zagorska Sela, koje je ugrožavalo stambene objekte, vrijednost radova bila je oko sto tisuća kuna, a potporu smo dobili od Krapinsko – zagorske županije. U protekloj smo godini realizirali i projekt proširenja javne rasvjete, i to u naseljima Zagorska Sela i Brezakovec. Vrijednost tog projekta bila je 130 tisuća kuna, od čega je 66 tisuća kuna bila potpora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sanirali smo prilaznu cestu i parkiralište na groblju u Zagorskim Selima, vrijednost te investicije iznosila je 310 tisuća kuna, od čega smo 200 tisuća kuna dobili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – otkrila nam je načelnica.

Izgradnja mrtvačnice

Trenutno se uređuje okoliš u središtu općine, projekt vrijedan oko 250 tisuća kuna,  od čega je 200 tisuća kuna odobreno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U protekloj je godini proširen i odvojak vodoopskrbne mreže u naselju Bojačno, a radilo se o zajedničkoj investiciji Zagorskog vodovoda i Krapinsko – zagorske županije.

– Potpisali smo i ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi za projekt izgradnje dječjeg igrališta u poljani Sutlanskoj, koji je odobren preko natječaja LAG-a Zagorje – Sutla i vrijedan je 266.850 tisuća kuna. U pripremi je postupak javne nabave. Dva također izrazito bitna projekta za općinu Zagorska Sela, a ostvarena su u suradnji s Hrvatskim cestama, su radovi na pojačanom održavanju državne ceste D 229, dionica Luka Poljanska – Harina Zlaka – Hum na Sutli, gdje je vrijednost radova bila 4,1 milijun kuna te sanacija klizišta uz državnu cestu  D 229 u naselju Plavić, gdje je vrijednost radova bila 1,2 milijuna kuna – rekla je Krivec – Jurak.

Općina je u protekloj godini područje groblja, mrtvačnice, parkirališta i prilazne ceste uknjižila javnim dobrom u općoj uporabi pod upravljanje Općine Zagorska Sela, čime je postala vlasnikom navedene komunalne infrastrukture. Time su stvoreni preduvjeti za projektiranje, a iduće godine i izgradnju nove mrtvačnice.

Općina dodjeljuje i deset pomoći za studente u iznosu od 400 kuna, a isplaćene su i dvije naknade za kupnju prve nekretnine u iznosu od 20 tisuća kuna.

– To me izrazito veseli jer su dvije obitelji doselile na područje naše općine. Uključili smo se u sufinanciranje nabave radnih bilježnice i pribora za osnovnoškolce, subvencioniramo boravak djece u vrtiću, pohađanje predškole u iznosu većem od 250 tisuća kuna godišnje… Vrijedi spomenuti i projekt koji provodimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, vrijedan 64 tisuće kuna, zahvaljujući kojem smo zaposlili dva djelatnika na javnim radovima na razdoblje od šest mjeseci – ističe načelnica.

Manji proračun

Korona kriza je, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave, utjecala na proračun ove općine, tim više što se radi o maloj općini koja ionako raspolaže malim proračunom.

– Naš je proračun i inače skroman, s obzirom na to da smo jedna od najmanjih općina u Krapinsko – zagorskoj županiji, a nalazimo se i na samoj granici s Republikom Slovenijom, pa dosta ljudi radi ondje te njihovi porezi na dohodak ne ulaze u našu proračunsku masu, pa smo i tu osiromašeni, a tu je sad i korona kriza. Utvrdili smo da imamo smanjenje proračuna za tridesetak posto, ali, Bogu hvala, uspjeli smo realizirati sve planirane projekte, neki su završili, neki su u završnoj fazi, stoga moram izraziti zadovoljstvo s obzirom na sve okolnosti – rekla nam je načelnica, a nas je zanimalo kakvi su planovi za iduću godinu, s obzirom na smanjenje sredstava.

– Kada čovjek prestane planirati i imati ciljeve, onda se gubi i njegova svrha na ovakvoj funkciji. Na proljeće planiramo početak radova na izgradnji mrtvačnice, veselimo se početku izgradnje spomenutog dječjeg igrališta, imamo izdanu i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik u dužini od 3,9 kilometara, a u cilju prijave na mjeru 7.2.2. Radi se o velikom projektu, gdje je vrijednost radova oko pet milijuna kuna bez PDV-a. Bio bi to jedan kapitalni projekt na području naše općine iduće godine, ukoliko se natječaj otvori. Na natječaj Hrvatskih voda smo prijavili dva klizišta, očekujemo povoljno rezultate i njihovu sanaciju iduće godine. Radi se o klizištu uz nerazvrstanu cestu kod vatrogasnog doma u Poljani Sutlanskoj i uz nerazvrstanu cestu u Zagorskim Selima, kod Žnidarca. Očekujemo i rezultate natječaja za projekt uređenja poučne staze u Bojačnom, prema svetom Martinu, koji je prijavljen na mjeru 8.5.2, a vrijedan je oko 600 tisuća kuna. Zaključkom Vlade, aktualizirana je i inicijativa za revitalizaciju kumrovečke pruge. Mi načelnici i gradonačelnici sutlanskog kraja jedinstveni smo u stavu da i dalje planiramo korake koji su nužni da dođe do realizacije tog projekta. Idemo dalje, tražimo sastanak s Ministarstvom prometa i nećemo odustati. Nadam se da će i Sutlansko jezero doživjeti svoju revitalizaciju, radi se također o jednom velikom projektu i suradnji četiriju hrvatskih i slovenskih općina. Bio bi to značajan doprinos za razvoj turizma na našem području, što automatski doprinosi i razvoju našeg gospodarstva, uz privlačenje investicija koje su nužne za naš razvoj – ističe Krivec – Jurak, koja je svim žiteljima općine čestitala njihov dan i blagdan njihove zaštitnice, sv. Katarine. – Svojim dragim sumještanima čestitam Dan župe i općine Zagorska sela. Poručujem im neka, usprkos nepovoljnijim uvjetima, ne izgube optimizam, nadu i vjeru da će sve ovo proći i da ćemo iduće godine obilježiti Dan općine kao što smo to činili svake godine. Poručujem im i da ću se i dalje boriti za naša Zagorska Sela i da neću odustati od projekata koji su važni da bi se kvaliteta života na području naše općine poboljšala – zaključila je načelnica, koja je sa suradnicima i općinskim vijećnicima povodom Dana općine upalila svijeće kod Spomenika domovini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba