SABOR IZGLASAO DRŽAVNE FINANCIJE: Prihvaćeno pet od ukupno 331 podnijetog amandmana, 76 zastupnika glasalo za, a 49 protiv

PRORAČUN RH: Za sljedeću godinu predviđeni prihodi od 147,3 milijarde, a rashodi od 157,9 milijardi kuna

Objavljeno: 25.11.2020. zagorjeinternational

Hrvatski sabor u srijedu je izglasao prijedlog državnog proračuna za 2021. godinu, koji za iduću godinu predviđa prihode na razini od 147,3 milijarde kuna, a rashode na razini 157,9 milijardi kuna. Odbijeno je 300-tinjak amandmana na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi, zbog čega je oporba uoči izglasavanja amandmana napustila sabornicu.

Tušekov amandman

Kada se glasovalo o proračunu, 76 zastupnika bilo je “za”, 49 “protiv”, a suzdržanih nije bilo. Sabor je dao i suglasnost na financijske planove izvanproračunskih korisnika. Od 331 podnijetog amandmana, Vlada je prihvatila pet – dva Vesne Nađ (SDP), po jedan Kluba IDS-a, nezavisne Marijane Petir te HDZ-ova Žarka Tušeka, kojim je osiguran početak realizacije projekta elektrifikacije pruge od Krapine do Slovenije, a glasovanjem je to potvrdio i Sabor.

Većinom glasova izglasan je i novi Zakon o strancima po kojem se više neće utvrđivati godišnja kvota za zapošljavanje stranaca. Pritom nije prihvaćen nijedan od ukupno 32 amandmana koje su podnijeli oporbeni zastupnici, dok je prihvaćen tek jedan i to onaj saborskog Odbora za zakonodavstvo koji je tehničke prirode.

Vlada prema novom zakonu više neće donositi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već će poslodavci biti u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada.

U drugo čitanje poslani su zakonski prijedlozi iz petog kruga porezne reforme kojima se predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, te stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna.

Četiri prijedloga

Riječ je o četiri prijedloga izmjena zakona, o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Sabor je ovlastio Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora dok on ne zasjeda donošenjem zakona koji se inače donosi svake godine. To ovlaštenje vrijedi samo za razdoblje u kojem Sabor redovito ne zasjeda, od 15. prosinca do 15. siječnja, te od 15. srpnja do 15. rujna iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba