Članovi zagorskog HNS-a pridružili se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

“Odgovornost za svaku novu žrtvu je na svima nama“

Objavljeno: 25.11.2020. JJ

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, članice i članovi HNS-a Krapinsko – zagorske županije pridružili su se globalnom jačanju društvene svijesti  o  problemu nasilja nad ženama te poslali jasnu poruku nulte tolerancije prema svakom obliku nasilnog ponašanja.

– Dok  se u ovim mjesecima pandemije poziva na odgovornost i ostanak u domovima, taj isti dom postaje najopasnije mjesto za žene. I upravo zbog toga šaljemo poruke o društvenoj odgovornosti o potrebi prijavljivanja i sankcioniranja svakog oblika nasilja, jer nasilje nije privatna stvar, ono je odgovornost svih nas – poručio je predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Robert Šplajt.

Poražavajuća statistika

Unatoč  zadovoljavajućem zakonodavnom okviru i  brojnim javnim raspravama, poražavajuća statistika nasilnog ponašanja prema ženama se ne mijenja. Zastrašujuća je i alarmantna činjenica da nasilje postaje sve brutalnije i opasnije po život žena. Samo tijekom ove godine u Hrvatskoj je, prema javno dostupnim podacima, ubijeno  12 žena, podsjećaju iz zagorskog HNS-a, te dodaju da je nasilje nad ženama najsramotniji način kršenja ljudskih prava i zapreka je na putu razvoja društva prema ravnopravnosti, solidarnosti  i miru.

– I kao pojedinci i kao društvo  imamo obvezu osuditi svaki oblik nasilnog ponašanja i osigurati podršku i zaštitu žrtvama, ne samo deklarativno i po potrebi,  jer svaka žena i djevojčica ima pravo na sigurno okruženje i život bez nasilja – poručio je Šplajt.

Edukacija i prevencija

– Ne zatvarajmo oči i nemojmo  šutjeti na razne oblike nasilnog ponašanja, već edukacijom i prevencijom, nastavimo graditi otvoreno i tolerantno društvo u kojem se poštuju ljudska prava i različitosti i u kojem će se žene osjećati sigurno i uvažavano. Jer odgovornost za svaku novu žrtvu je na svima nama – stoji u priopćenju HNS-a KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba