Na Fakultetu organizacije i informatike nastava na daljinu će se izvoditi sve do početka zimskih praznika

BRAVO ZA FOI: Studenti mogu posuditi računala i web kamere, a Fakultet im sufinancira i internetski promet

Objavljeno: 25.11.2020. zagorjeinternational

Fakultet organizacije i informatike (FOI) donio je odluku da se izvođenje nastave na daljinu produlji sve do početka zimskih praznika, odnosno do 23. prosinca.

Podsjetimo, akademska godina 2020./2021. na FOI-ju je započela prema hibridnom modelu, što znači da su studenti dijelom slušali nastavu u online okruženju, a dijelom u prostorima Fakulteta. Međutim, zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, od 2. studenoga nastava se izvodi isključivo na daljinu, a u ponedjeljak je donesena odluka da se tzv. model C produlji sve do početka zimskih praznika, najavila je Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja.

Odluka o produljenju nastave na daljinu odnosi se na sveučilišne preddiplomske i diplomske studije i stručni preddiplomski studij u Varaždinu te studijskim centrima Križevci, Zabok i Sisak. Za vrijeme provođenja nastave na daljinu, ispiti ili usmeni dio ispita pred povjerenstvom se održavaju u skladu s odlukom nositelja predmeta i važećim protuepidemijskim mjerama, no to je pretežito online. U proteklom razdoblju, od početka online nastave, više od 95 posto ispita i kolokvija održalo se na daljinu, a u nadolazećem razdoblju, kolokviji i ispiti će biti 100 posto online.

Online portal

– Rezultat je to kontinuiranog razvoja FOI-ja u području e-učenja, dijeljenja znanja i iskustva od strane prepoznatih stručnjaka FOI-ja u e-učenju, edukacijama nastavnika s ciljem podizanja kvalitete e-predmeta te digitalnih kompetencija, kao i odličnog FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda, pod voditeljstvom Darka Grabara, koji pruža veliku potporu u organizaciji i provedbi online nastave, kao i u održavanju vlastite infrastrukture potrebne za online nastavu. FOI još od 2008. godine koristi sustav za e-učenje Moodle, a danas imamo više od 500 e-predmeta, većinom najviše razine e-učenja, koje studenti koriste u nastavnom procesu za komunikaciju i interakciju s nastavnikom i međusobno, za samovrednovanje, za predaju i ocjenjivanje zadataka, za održavanje kolokvija i ispita online, za pristup svim potrebnim digitalnim materijalima. Kako bismo podijelili svoja znanja i iskustva te pomogli drugima, razvili smo i FOI online portal, a održavamo i niz edukacija na temu nastave na daljinu za zainteresirane fakultete i sveučilišta – ističe dekanica FOI-ja.

Nastava na daljinu organizirana je kao sinkrona, odnosno “uživo“, tijekom koje nastavnici i studenti koriste videokonferencijske sustave, ali i kao asinkrona, kada studenti preko sustava za e-učenje Moodle mogu pristupiti unaprijed pripremljenim digitalnim nastavnim materijalima.

Timovi za podršku

Kako bi svojim studentima omogućio neometano praćenje predavanja, ali i druge tehničke preduvjete, FOI je za svoje studente također osigurao mogućnost posudbe računala i web kamera te sufinancira dodatni internetski promet. Pravo na posudbu prijenosnog računala, kao i dodatni internetski promet imaju svi u statusu redovitog ili izvanrednog studenta na FOI-ju, bez obzira na godinu i smjer studija. Studenti računala posuđuju na razdoblje od jednog semestra, a mogu ih koristiti na Fakultetu i kod kuće. Također, studentima su ponudili dodatno sufinanciranje internetskog prometa prema tri modela. Dodatno, od ove akademske godine, na FOI-ju su osnovani i timovi za pružanje podrške u nastavi na daljinu studentima i nastavnicima.

Dekanica pojašnjava kako se ovakvim odlukama nastojalo pomoći studentima u osiguravanju potrebnih preduvjeta nužnih za cjelokupni nastavni proces na daljinu.

– U situaciji kada se nastava i ispiti održavaju na daljinu, ne smije se dogoditi da studenti nemaju potrebne preduvjete za pristupanje predavanjima, kao i kolokvijima i ispitima. Također, otvorili smo i mogućnost dolaska na Fakultet za studente koji u prostorima Fakulteta žele pratiti online nastavu, a otvorena je i mogućnost rješavanja online kolokvija u prostorima Fakulteta, na fakultetskoj opremi uz sigurnu vezu i potporu nastavnika ili administrativnog osoblja. Naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera – otkriva dekanica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba