U KZŽ 167 novih slučajeva koronavirusa

ALARMANTNO STANJE U OB ZABOK: “Imamo dva slobodna mjesta, a sedam pacijenata čeka u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijema”

Objavljeno: 25.11.2020. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 167 novih slučajeva zaraze koronavirusom, istaknuo je na press koferenciji Stožera civilne zaštite načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek.

Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: grad Donja Stubica (4), grad Klanjec (7), grad Krapina (21), grad Oroslavje (13), grad Pregrada (6), grad Zabok (12), grad Zlatar (4), općina Bedekovčina (9), općina Budinščina (4), općina Desinić (5), općina Đurmanec (5), općina Gornja Stubica (7), općina Hrašćina (2), općina Hum na Sutli (6), općina Jesenje (1), općina Konjščina (2), općina Kraljevec na Sutli (1), općina Krapinske Toplice (11), općina Kumrovec (1), općina Lobor (6), općina Marija Bistrica (7), općina Mihovljan (4), općina Novi Golubovec (2), općina Petrovsko (3), općina Radoboj (3), općina Stubičke Toplice (2), općina Sveti Križ Začretje (10), općina Tuhelj (1), općina Veliko Trgovišće (4), općina Zagorska Sela (2) i općina Zlatar Bistrica (2). U istom je razdoblju preminulo osam COVID pozitivnih osoba.

Testirano je 517 uzoraka, 88 osoba se oporavilo, pa je ukupno 1134 aktivnih slučajeva, a 1463 osobe su u samoizolaciji.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 78 pacijenata, od čega ih je 12 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice hospitalizirana su 34 pacijenta.

U 22 zagorske škole pozitivno je 36 učenika, 817 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji su i 24 razreda, a devet razreda radi prema modelu C. Zaraženo je i 18 školskih djelatnika, a 36 ih je u samoizolaciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Krešimir Božić podsjetio je da su od ponedjeljka počeli s provođenjem brzih antigenskih testova, za pacijente kojima je potrebna hitna hospitalizacija. U tu svrhu, Krapinsko – zagorska županija je nabavila tisuću takvih testova, a Zavod za hitnu medicinu njih 200.

Voditeljica Interne medicine Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Marija Marković zahvalila je Županiji na nabavi novih dvaju respiratoru, kao i triju uređaja za visoki protok kisika koje je također već prethodno nabavila Županija.

– Situacija je alarmantna, od 78 COVID pozitivnih pacijenata u našoj bolnici, 77 ih je na kisiku. Radimo puno, radimo teško, dajemo sve od sebe i za sada funkcioniramo, ali kapaciteti su nam na rubu. U ovom trenutku imamo samo dva slobodna mjesta, a sedam pacijenata u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijema – otkrila je Marković.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je istaknuo da je stanje ozbiljno.

– Trenutno je u OB Zabok hospitalizirano 78 pacijenata, a službeno imamo 75 kreveta. To vam sve govori – rekao je župan Kolar.

Otkrio je da će Županija nabaviti još pet uređaja za praćenje životnih funkcija i pet uređaja za visoki protok kisika. Dodao jei da će pričekati nove mjere Nacionalnog stožera i u slučaju da, s članovima županijskog Stožera i liječnicima, procjeni da one nisu dovoljne učinkovite, zatražit će strože mjere za područje KZŽ.

– Nastavi li se ovaj trend porasta broja novoobljelih u sljedeća dva – tri tjedna, mi nećemo imati kamo s pacijentima – rekao je Kolar, otkrivši i da je dao nalog Specijalnog bolnici Krapinske Toplice da se i ondje od ponedjeljka pripremi COVID odjel, koji će moći primiti srednje teške pacijente.

Podsjetimo, pacijenti s najtežom kliničkom slikom primaju se u OB Zabok, a oni s lakšom u Stubičkim Toplicama. Najavio je i mogućnost povećanja kapaciteta u Stubakima za još 30 kreveta.

Doktorica Marković je pojasnila i kako se statistika COVID pozitivnih pacijenata koji trebaju bolničko liječenje u KZŽ poklapa s onom na razini drugih zemalja, pa tako oko deset posto zaraženih u prosjeku treba intenzivno liječenje, a 10 posto njih onda završi i na respiratoru. Pogoršanje bolesti se događa nakon sedam do deset dana, pa liječnica kaže da se može očekivati da će se od današnjih 167 novoooljelih, za od sedam do deset dana, pogoršati zdravstveno stanje njih 15-ak, koji su kronični bolesnici i starije životne dobi, a od njih će dvoje, troje ili čak petero zahtijevati liječenje respiratorom.

– Upravo zato, ubrzo više nećemo moći primati sve pacijente s težom kliničkom slikom. Trenutno imamo desetak ljudi koji su na tim neinvazivnim respiratorima i od deset do 14 dana, jedan pacijent je čak bio 18 dana. To su pacijenti koji se ne mogu samo tako odvojiti od aparata i tu nama nastaje “čep” jer se ne oslobađaju ni aparat ni mjesto, a pristižu novi, takvi isti pacijenti – pojasnila je Marković.

Otkrila je i da su unazad mjesec dana na intenzivnom liječenju pacijenti u prosjeku nešto mlađe životne dobi nego što je to bilo u prvom valu, a radi se o dobnoj skupini od 50 do 60 godina, dok su pacijenti koji preminu u preko 90 posto slučajeva stariji od 80 godina, opterećeni brojnim drugim stanjima.

Župan Kolar je rekao i kako se nada da, zbog činjenice da KZŽ ima tri bolnice, neće doći do situacije da se za primanje pacijenata moraju koristiti šatori.

Pogledajte cijelu press konferenciju Stožera civilne zaštite:

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba