NE PRUŽAJU VEĆU ZAŠTITU OD KIRURŠKIH

Sjećate se maski za koje se govorilo da ubijaju viruse? Pokazale su se kao prevara, inspekcija je zabranila njihov uvoz

Objavljeno: 24.11.2020. zagorjeinternational

Maske za lice koje ubijaju viruse izazvale su pravu pomamu nakon što su se pojavile u ljekarnama. Jedna je koštala 40 kuna, a nije se mogla kupiti posebno već u pakiranju u kojoj ih je bilo pet pa su građani za njih morali izdvojiti malo više od 200 kuna, točnije 202.50 kuna. Maske izgledom nisu odudarale od kirurških, a u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva  kao što su bakar i srebro svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije.

Međutim, inspekcija Ministarstva zdravstva je nakon kontrole zabranila do daljnjeg uvoz u Hrvatsku. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Čini se kako je ono što piše na ambalaži drugačije od stvarnosti. Da su zabranili uvoz potvrdila je i pomoćnica ministarstva zdravstva, prenosi RTL.

I sami smo krajem kolovoza testirali tu masku koja se reklamirala da dugo traje. Uvjerili smo se da to baš i nije tako. Naime, nakon sat vremena korištenja pukla nam je vezica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba