MOŽETE LI ZAMISLITI BOŽIĆ BEZ OVOG FILMA?

“Sam u kući” ove godine slavi svoj 30. rođendan

Objavljeno: 24.11.2020. zagorjeinternational

Advent počinje u nedjelju, 29. listopada, a vi ste se sigurno već pitali ima li i ove godine na televiziji filma  “Sam u kući”. Ne brinite se, prvi film “Sam u kući 5” kreće upravo u nedjelju na RTL-u. Inače, prvi film u kinima se pojavio 10. studenog 1990. godine. Koliko ste puta gledali sve nastavka i znate li sve o njima i glumcima koji su utjelovili legendarne uloge?

Jeste li znali da je fotografija Buzzove cure koju je njegov brat Kevin pronašao zapravo bila fotografija dječaka koji izgleda kao cura? Redatelj Chris Columbus je smatrao da bi bilo preokrutno ismijavati neku djevojku pa je umjesto nje pozirao njegov sin.

Joe Pesci koji u filmu glumi lopova Harryja namjerno je izbjegavao Macaulaya Culkina na setu jer ga je htio natjerati da misli kako je zbilja zao. Kevinova avionska karta se može vidjeti u kanti za smeće nakon što njegov otac Peter počisti kuhinjski stol. Joe Pesci je u sceni u kojoj njegov lik grize prst Kevina zapravo ugrizao Macaulaya Culkina i ostavio mu ožiljak. Također je zaboravljao da je na setu obiteljskog filma pa bi tijekom ispada bijesa svoga lika često psovao.

Film je završio i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao komedija s najvećom zaradom. Naime, u svijetu je zaradio 533 milijuna dolara. Crno-bijeli film koji Kevin gleda nije pravi film već je snimljen za potrebe filma. Zove se “Angels With Filthy Souls”, a parodija je na film “Angels With Dirty Faces” iz 1938. godine.

Daniel Stern koji je glumio lopova Marva, dopustio je da mu na licu jedan kadar bude tarantula. Pritom je odglumio vrisak kako buka ne bi uplašila pauka. Sam vrisak dodan je kasnije. Macaulay Culkin nije dirao tarantulu u filmu već je to učinio njegov dvojnik.

Pesci i Stern su bili ravnodušni prema filmu tijekom snimanja pa su namjerno pretjerano afektirala u određenim scenama. Smatrali su da film neće postići neki poseban uspjeh. Ulogu Harryja je odbio Robert de Niro. Prvotno je bila namijenjena Danny DeVitu. Lik Harryja Limea dobio je ime po liku Orsona Wellesa iz filma “Treći čovjek”. Fullera, Kevinovog rođaka s neugodnom navikom uriniranja u krevet glumio je mlađi brat Macaulaya Culkina, Kieran Culkin.

Macaulay Culkin je sam nacrtao mapu koju koristi za postavljanje zamki. Na setu ga je posjetio Michael Jackson s kojim je Culkin ostao prijatelj i o kojem i danas govori samo pozitivno. Poster filma uključuje fotografiju Kevina s rukama na licu dok vrišti, a baziran je na poznatoj slici Edvarda Muncha “Krik”.

Film je postao i predmet teorije zavjere o Elvisu Presleyu. Neki smatraju da se Elvis pojavio u filmu kao statist s gustom bradom koji stoji u pozadini scene u kojoj Kevinova mama viče na aerodromskog recepcionara, javlja RTL.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba