PREMIJER PLENKOVIĆ POZDRAVIO ODLUKU NA TWITTERU:

ODLIČNA VIJEST: EU parlament Hrvatskoj odobrio isplatu 683,7 milijuna eura za saniranje posljedica potresa

Objavljeno: 23.11.2020. zagorjeinternational

Zastupnici EU parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu od 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura. Tu je odluku je na Twitteru pozdravio premijer Andrej Plenković, piše Telegram.

Posljednji korak

– Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa, koji će nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu – poručio je Plenković.


Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura, najviši ikada iz Europskog fonda solidarnosti, već je isplaćen u kolovozu. Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Zakon o obnovi

Podsjetimo, razorni potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio je 22. ožujka ove godine Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko – zagorsku županiju.
Hrvatski sabor donio je 11. rujna Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko -zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, kojim se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. U potresu je oštećeno ukupno 26 tisuća zgrada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba