Krunoslav Capak o tzv. oxfordskom cjepivu

“Kad se razgovaralo o tome koje će se cjepivo naručiti, nije bilo nikakvih podataka o učinkovitosti”

Objavljeno: 23.11.2020. JJ

Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak se osvrnuo na tzv. oxfordsko cjepivo, koje proizvodi AstraZeneca, a koje je naručila i Hrvatska. Naime, danas su se pojavile informacije da je najnovije ispitivanje pokazalo kako je cjepivo sa Sveučilišta Oxford od koronavirusa zaštitilo 70 posto ljudi.

– To je preozbiljna informacija i nakon njezine objave, AstraZeneca je uputila demantij, istaknuvši da se radi o 90-postotnoj učinkovitosti. Zato bih ja ipak pričekao da se to vidi, jer oni još nisu objavili službene rezultate treće faze kliničkih istraživanja. Mi smo se priključili svim drugim zemljama Europske unije koje su ušle u zajedničku nabavu i “oxfordsko cjepivo”, s obzirom na to da je bilo prvo i najizglednije da će se registrirati, prvo je ponudilo ugovor Europskoj uniji. Prema tom ugovoru smo mi tražili cjepivo za 1.800.000, u dvije doze, međutim, Europska unija to raspoređuje prema broju stanovnika i ponudi koju da tvrtka koja proizvodi cjepivo. AstraZeneca je ponudila toliku količinu da Hrvatska nije mogla dobiti traženu količinu, nego je dobila nešto manje. To je bio prvi ugovor koji je Europska unija ponudila zemljama. Ti ugovori imaju određene rokove i informacije koje možete dobiti o tim cjepivima su ograničene i naravno da je Hrvatska, s obzirom na to da je to bilo najizglednije, tražila najviše upravo tog cjepiva. Mi ćemo dobiti 2.700.000 doza cjepiva AstraZeneca, što će biti raspoređeno u tranšama, tako da ta količina stigne u sedam mjeseci. Kad će distribucija početi, još nitko ne zna. Čeka se završetak treće faze kliničkih istraživanja, objava rezultata i registracija. Dakle, kad se razgovaralo o tome koje će se cjepivo naručiti, nije bilo nikakvih podataka o učinkovitosti, no, dakako da će Hrvatska učiniti sve da nabavi i distribuira najučinkovitije cjepivo – rekao je Capak.

Odgovorio je i na pitanje trebaju li maske nositi osobe koje su preboljele COVID-19.

– Svima se preporučuje nošenje maske jer nikad ne možete znati nalazi li se virus na sluznici. Isto će tako biti nakon cijepljenja, nećemo odmah prestati nositi maske, već će se one preporučivati i dalje, do trenutka dok se ne zaključi da nošenje maski više nije potrebno. Tako da, u ovom trenutku još se uvijek preporučuje svima da nose maske – zaključio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba