“ŽENE ZA ZAGORJE“: Uspješno se privodi kraju gotovo deset milijuna kuna vrijedan projekt GDCK-a Krapina

“VEĆ NAS PITAJU KAD ĆE KRENUTI NOVI PROJEKT“: Educirane i zaposlene 54 žene koje su brinule za čak 270 korisnika

Objavljeno: 21.11.2020. zagorjeinternational

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina 30. svibnja 2018. godine započelo je provedbu projekta “Žene za Zagorje“, prijavljenog na javni poziv Ministarstva rada i mirovinskoga sustava “Zaželi – program zapošljavanja žena“. Projekt se provodi na području 13 jedinica lokalne samouprave gdje djeluju gradska društva Crvenog križa Krapina, Klanjec i Pregrada, te okuplja 19 partnera: Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Udrugu invalida rada Krapina, gradove Krapinu, Klanjec i Pregradu, općine Petrovsko, Radoboj, Đurmanec, Jesenje, Hum na Sutli, Desinić, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela te obvezne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Krapina i Centar za socijalnu skrb Zabok. Vrijednost projekta iznosi 9.992.215 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva u stopostotnom intenzitetu potpore su iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, odnosno 85 posto sufinancirano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Radni potencijal

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Zapošljavanjem žena pripadnica ciljnih skupina, nastojala se povećati zapošljivost u lokalnoj zajednici i smanjiti rizik od siromaštva, potaknuti socijalnu uključenost te povećati kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na projektnom području.

Kroz projekt je zaposleno sedam osoba koje su činile projektni tim zadužen za provedbu projektnih aktivnosti, od toga tri na puno radno vrijeme. Od početnih 50, broj zaposlenih radnica za pomoć u kući povećao se na 54. Kroz provedbu projekta evidentiran je poveći broj starijih i nemoćnih krajnjih korisnika koji su se kontinuirano javljali. Broj krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju povećao se s početnih 250 na 270.

S ciljem osnaživanja radnog potencijala žena zaposlenih na projektu i formalnog usvajanja novih znanja i vještina, jedna od projektnih aktivnosti bilo je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena za zanimanje njegovateljice starijih i nemoćnih osoba. Tako je, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Krapina, sredstvima ovog projekta, osposobljeno 49 žena za zanimanje njegovateljice. Novostečenim znanjima i vještinama, žene su postale konkurentnije na tržištu rada, a kvalifikacija je upisana u e-radnu knjižicu.

Dodatna vrijednost

Briga o krajnjim korisnicima dodatna je vrijednost ovog projekta. Tijekom razdoblja od 24 mjeseca, žene su pružale usluge pomoći i podrške krajnjim korisnicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Korisnicima je podijeljeno po pet dvomjesečnih paketa osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština, što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihovih života. Zaposlene žene su svojim trudom, radom i nesebičnim zalaganjem doprinijele boljem i kvalitetnijem životu krajnjih korisnika sve do kraja srpnja, a projekt završava 30. studenoga ove godine.

– Učestalo pristižu upiti kada ćemo krenuti s provedbom novog projekta kojeg korisnici i nezaposlene žene željno očekuju. Projektni partneri predali su projektnu prijavu “Žene za Zagorje 2“ na javni poziv “Zaželi – faza II.“, u kojoj je predviđeno zapošljavanje 56 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada u svrhu pružanja potpore i podrške 336 krajnjih korisnika. Projekt je prošao administrativnu provjeru, te je u fazi procjena kvalitete – otkrili su nam iz GDCK-a Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba