U KZŽ 104 nova slučaja koronavirusa, preminule četiri žene

NIJE DOBRO: Idućeg tjedna uvodi se 30 dodatnih kreveta na COVID odjelu u Stubičkima, a Zavod za hitnu će početi s korištenjem brzih antigenskih testova

Objavljeno: 21.11.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirana su 104 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana preminule su četiri ženske osobe s izraženim komorbiditetima, otkrio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek – Jambrek na press konferenciji.

Novooboljeli su se područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: grad Donja Stubica (5), grad Krapina (12), grad Oroslavje (5), grad Pregrada (4), Grad Zabok (9), grad Zlatar (7), općina Bedekovčina (6), općina Budinščina (1), općina Desinić (3), općina Đurmanec (1), općina Gornja Stubica (6), općina Hrašćina (1), općina Hum na Sutli (1), općina Konjščina (2), općina Kraljevec na Sutli (1), općina Krapinske Toplice (6), općina Kumrovec (1), općina Lobor (4), općina Mače (1), općina Novi Golubovec (1), općina Marija Bistrica (3), općina Petrovsko (1), općina Radoboj (3), općina Stubičke Toplice (3), općina Sveti Križ Začretje (9), općina Tuhelj (6) i općina Zlatar Bistrica (2).

U posljednja 24 sata oporavilo se još 47 osoba, pa su trenutno aktivna 1043 slučaja, a u samoizolaciji je 1453 ljudi.

U OB Zabok je hospitalizirano 66 COVID pozitivnih osoba, od čega ih je 13 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, od ukupno 30 kreveta, popunjeno je njih 28. Od ukupno 28 domova za starije i nemoćne, u njih 13 je zaraženo 46 djelatnika i 128 korisnika. Zaraženo je i 50 zdravstvenih djelatnika, a isto toliko ih je i u samoizolaciji.

Zaraženo je i 36 učenika u 19 zagorskih škola, od čega u 14 osnovnih. U samoizolaciji ih je 721. Pozitivno je i 14 djelatnika zagorskih škola, a 17 ih je u samoizolaciji. Prema modelu C, dakle, prema online modelu, rade 24 razreda.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek rekla je da je broj aktivnih slučajeva velik, a otkrila je i da je unatrag deset dana, od ukupnog broja testiranih, pozitivno u prosjeku 40 posto osoba, što je, kaže epidemiologinja, također veliki broj. Veliki udio oboljelih su obiteljski kontakti. Dodala je i kako je trenutno primarni cilj usporavanje krivulje, te je posebno apelirala na mlade osobe da budu oprezne i smanje druženja, s obzirom na to da ta dobna skupina uglavnom nema simptoma ili ima blage simptome, ali je prijenosnik zaraze, čime može lako ugroziti kronične bolesnike i starije osobe iz svoje okoline.

Na press konferenciji županijskog stožera bio je i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, koji je istaknuo kako su do sada imali tisuću intervencija vezanih uz COVID. Samo od 1. studenoga bilo ih je 300, od čega je 140 osoba završilo na bolničkom liječenju.

Božić je otkrio i kako njihovi timove provode trijažu na licu mjesta. U Zavodu je pozitivno četvero djelatnika, a dvoje ih je u samoizolaciji. Veliko je opterećenje i na broju 194 – u ovoj su godini primili 27 tisuća poziva, a lani u istom razdoblju 22 tisuće.

Božić je najavio i kako od idućeg tjedna uvode brze antigenske testove za pacijente kojima je potrebna hitna hospitalizacija. U tu svrhu, Krapinsko – zagorska županija je nabavila tisuću takvih testova.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar još je jednom apelirao na građane da se pridržavaju mjera. Istaknuo je kako je od 23. listopada u OB Zabok preminulo 49 ljudi. Najavio je i da će se od idućeg tjedna u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice broj kreveta povećati s 30 na 60. To i dalje neće postati COVID bolnica, već će se COVID odjel proširiti s jedan na dva kata. Bolnica i dalje normalno radi – na rehabilitaciji je 180 pacijenata, a na dnevnu rehabilitaciju dolazi od 220 do 250 pacijenata. Idući tjedan u OB Zabok dolaze i dva respiratora koja nabavlja Županija.

Kolar je pozvao građane na odgovorno ponašanje jer, kako kaže, treba učiniti sve da se spriječi scenarij kakav se događa u Varaždinskoj županiji. Otkrio je kako se u OB Zabok može postaviti još najviše 20 dodatnih kreveta bez da se ugroze redovne bolničke djelatnosti.

Cijelu press konferenciju Stožera civilne zaštite pogledajte ovdje:

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba