Nakon potvrde ptičje gripe na jednoj farmi

Na području cijele Hrvatske obavezno je držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima, na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama

Objavljeno: 21.11.2020. JJ

Nastavno na potvrdu prisutnosti virusa influence ptica podtipa H5N8 na farmi purana na području Koprivničko – križevačke županije, u petak je održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera.   

Prvi sastanak Stručnog tijela održan je 19. studenoga i ondje su  razmijenjena mišljenja  i usuglašene smjernice za postupanje po pitanju pojave influence ptica u RH.  

Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Republike Hrvatske, osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko -križevačke županije, čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.   

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da su odmah po postavljanju sumnje na prisutnost influence ptica poduzete sve mjere u skladu s Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica, kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom.   

Provođenje mjera na predmetnoj farmi je u tijeku i podrazumijeva eutanaziju sve peradi zatečene na farmi, a eutanazija se provodi pod nadzorom Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske.   

Osim mjera na predmetnoj farmi određeno je “ugroženo i zaraženo područje” te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području, dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području.   

Iz Ministarstva ističu i da su Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, koja je na snagu stupila 17. studenoga, propisane mjere koje obavezuju sve uzgajivače peradi na području cijele Hrvatske.   

Sukladno Naredbi, između ostaloga, na području Republike Hrvatske obavezno je držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima, na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.    

Obveze za posjednike koji drže perad:  

  • obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu
  • obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije
  • za posjednike peradi s 5000 i više jedinki, propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini

Karakteristični klinički znakovi bolesti:  

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi:  

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti  
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka 
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu  
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta  
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka

– Pozivamo sve posjednike peradi da se pridržavaju propisanih mjera, da svaku sumnju na pojavu simptoma bolesti prijave ovlaštenim veterinarskim organizacijama na svojem području. Zbog velikog interesa javnosti, ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal – kažu iz Ministarstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter