Jedan od najvažnijih uzoraka u mikrobiologiji

Krapinsko – zagorska županija Zavodu za javno zdravstvo KZŽ financirala nabavu novog aparata za hemokulture

Objavljeno: 21.11.2020. JJ

Sredstvima Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 122.500 kuna financirana je nabava novog aparata za hemokulture za mikrobiološki laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

Hemokultura je uzorak krvi radi otkrivanje mikroorganizma u krvi. Ovo je jedan od najvažnijih uzoraka u mikrobiologiji zbog vrlo visoke smrtnosti od sepse, što se može smanjiti pravovremenom i ciljanom antibiotskom terapijom, a za što je važno što prije otkriti uzročnika. Zavod za javno zdravstvo KZŽ jedini je mikrobiološki laboratorij na području Krapinsko – zagorske županije koji obavlja ovaj uzorak te se u laboratoriju Zavoda godišnje obradi od 1500 do 2000 uzoraka. Postojeći aparat je zbog dotrajalosti na ovaj način zamijenjen novim. 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko – zagorska županija kontinuirano prati potrebe svih svojih zdravstvenih ustanova. – Nedavno smo donijeli odluke o kupnji dodatna dva respiratora i tri uređaja za terapiju kisikom za pomoć oboljelima od COVID-a, no dakako da pratimo i ostale potrebe naših ustanova pa smo tako izdvojili sredstva i za kupnju ovog aparata za redovnu djelatnost našeg Zavoda za javno zdravstvo – poručio je župan Željko Kolar te još jednom zahvalio svim zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima na požrtvovnosti u borbi s epidemijom, kao i na svemu ostalome što čine za očuvanje zdravlja stanovnika Krapinsko – zagorske županije i pacijenata iz ostalih krajeva Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter