Na snazi je naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica

NA FARMI PURANA: Na području Koprivničko- križevačke županije potvrđena ptičja gripa

Objavljeno: 19.11.2020. AB

– Na farmi tovnih purana na području Koprivničko – križevačke županije 18. studenoga utvrđena je influenca ptica. Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus) su u tijeku – priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

Poduzete sve mjere

– Odmah po postavljanju sumnje, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske – kažu u Ministarstvu te dodaju kako je, s obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka da se radi o visoko patogenoj influenci ptica.

Inače, od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena kod divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je kod divljih ptica identificiran je podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

Onemogućavanje kontakta

– Ovim putem obavješćujemo javnost da ja 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – poručuju iz Ministarstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter