"MIRISI I OKUSI IZ GLINENOG POSUĐA": Razgledajte zanimljivu izložbu u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

EVO KAJ SU SVE JELI NAŠI STARI: Hranu su pripremale isključivo žene, a morala je biti kalorična jer se radilo težački

Objavljeno: 19.11.2020. zagorjeinternational

Na prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec do 31. ožujka 2021. može se razgledati izložba “Mirisi i okusi iz glinenog posuđa”, autorice Tihane Kušenić.
Izložen je kuhinjski pribor te glineno posuđe koje je bilo nužno u svakodnevnom životu stanovnika Hrvatskog zagorja sve do sredine 20. stoljeća, kada u upotrebu dolazi metalno posuđe. Svaka posuda je na najbolji mogući način bila oblikovana za svoju namjenu, a domaćice su ih kupovale od majstora lončara na sajmištima. Glineno posuđe i ostale lončarske proizvode dijele se u dvije velike skupine: na ocakljene i neocakljene predmete. Brojniji su po vrsti ocakljeni predmeti, kao što su razne vrste posuda za pripremu jela (skleda), držanje vode (vrč), spremanje octa (octenka ), pečenje živadi i kolača (purajnka, medenica, cimplet), kiseljenje mlijeka (rajica za mlijeko), izradu maslaca (maslenka) i druge.

Sakupljanje plodova

Kako doznajemo od autorice izložbe, pripremanje jela pripadalo je u pravilu ženskim zaduženjima, što je bilo karakteristično za sve europske seoske sredine. Hrana koju su pripremale morala je biti kalorična jer se radilo težački te im je trebala pružiti dovoljno snage da izdrže sve dnevne napore. Sakupljanje plodova i lov su, uz domaće poljodjelstvo, bili gotovo jedini način nabave namirnica, a tek manji broj nabavljali su razmjenom ili kupovinom. Povrće se spremalo za zimnicu, sušilo se voće, ali i gljive, a na njivi se pojedino povrće (npr. cikla i repa) zakopavalo pod zemlju u kopic da se što duže očuva svježina. U Hrvatskom zagorju koristila su se brašna od raznih vrsta žitarica, a najzastupljenije je bilo kukuruzno brašno. Uz kukuruz, sadile su se i druge žitarice: pšenica, raž, ječam i zob, a prema kazivanjima, u nekim selima i kira, pira (Zagorska Sela, Gornja Stubica). Mlijeko i mliječni proizvodi su uz kukuruzne žgance bila osnovna hrana zagorskog seljaka, a u prehrani su prevladavala i razna povrtna variva. Meso i mesne prerađevine pripremale su se rjeđe – za veće blagdane i obiteljske proslave, a ponekad i za težake. Purica s mlincima najpoznatije je zagorsko jelo koje se pripremalo za blagdansku trpezu uz izbor slatkog zalogaja: kolači od sira, gibanice od oraha i maka, božićno pecivo, kuglofi.

Razne štrudle

Tijekom tjedna su Zagorke svojim ukućanima pripremale i razne štrudle – od jabuka, sira i buča (bučnica), od zelja i oraha (zelnica), štrudla od lišća repe i sira (zdevjoč). U svim krajevima pripremale su se i tanke gibanice (strepe, lopari) od sira, a u nekim selima od sira i pire krumpira (krumpirjača). Danas najpoznatije jelo od sira koje su žene i nekada spremale svojim ukućanima su štrukle, kuhane ili pečene. Priprema ovog tradicijskog jela prema rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba