Zaista predivna gesta

Bivša učiteljica oporukom je ostavila novac gimnaziji, a oni će u njezino ime dijeliti stipendije

Objavljeno: 19.11.2020. zagorjeinternational

Ivanka Canki bila je siroče. Nakon Drugog svjetskog rata uspjela se školovati i završiti fakultet zahvaljujući dobrim ljudima. Živjela je u neboderu u neposrednoj blizini I. gimnazije u Zagrebu. Pošto nije imala bliže rodbine, želja joj je bila pomoći onima kojima je to potrebno. Zahvaljujući njezinoj donaciji, I. gimnazija osnovala je Zakladu Akica za pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi. Svake godine dodijelit će dvije potpore, jednu od 12.000 kuna, a drugu od 6000 kuna. Zaklada je nazvana po nadimku Ivanke Canki.

– Njena želja je bila da se sredstva kojima raspolaže nakon njene smrti namjene upravo ovakvim stipendijama i da mi to kao I. gimnazija provedemo i dodjeljujemo svake godine našim učenicima koji su na završetku srednjoškolskog obrazovanja – kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije.

Ivanka Canki je gotovo tri desetljeća radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, gdje je predavala nastavne predmete birotehničke struke. Trinaest godina bila je i voditeljica Srednje škole – Centra. Ravnateljica kaže kako su sredstva dovoljna da se stipendije mogu dodjeljivati duži niz godina, ali da će oni organizirati određene akcije kako bi osigurali dodatni priljev sredstava u Zakladu. Prve stipendije bit će dodijeljene u kolovozu 2021. godine, nakon što učenici polože državnu maturu.

– O stipendijama će odlučivati Upravni odbor Zaklade u kojem su bivši i sadašnji djelatnici I. gimnazije te dvije osobe od povjerenja koje su bile bliske gospođi Ivanki Canki (što je i bila njena želja). Učenici će se prijavljivati za stipendiju, a ona će biti dodjeljivana prema unaprijed poznatim kriterijima: uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika – kaže ravnateljica za srednju.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba