“NOĆ KAZALIŠTA“ U ONLINE OBLIKU: U Pučkom otvorenom učilištu Krapina domislili su se kako obilježiti poznatu manifestaciju

“DAJ MI POVEJ“: U subotu od 17 sati do ponoći na YouTubeu pogledajte novu predstavu Humskog amaterskog kazališta

Objavljeno: 18.11.2020. Jelena Jazbec

Pučko otvoreno učilište Krapina ove godine po šesti puta zaredom sudjeluje u Noći kazališta. Zbog epidemije koronavirusa, predstava će se moći pogledati online, a snimljena je u ponedjeljak u  Festivalskoj dvorani te će se moći besplatno pogledati na YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina u Noći kazališta, 21. studenoga, od 17 sati pa sve do ponoći.

– Odlučili smo pozvati Humsko amatersko kazalište, da nam izvede svoju najnoviju predstavu, s kojom će se predstaviti jubilarnom 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, koji je trebao biti održan u Vodicama. Humsko amatersko kazalište predstavlja Krapinsko – zagorsku županiju i natječe se u konkurenciji 16 amaterskih kazališnih družina iz cijele Hrvatske. Prilikom našeg prvog razgovora dogovoreno je da će oni nastupiti uživo u Festivalskoj dvorani, međutim, zbog pogoršanja situacije i mjera koje su na snazi, neće moći predstavu odigrati pred publikom, ali ćemo je ipak snimiti i prikazati je online – otkrila nam je ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović.

Predstavu je osmislila Sara Kolar, koja ima i glavnu žensku ulogu.

Humski govor

– Predstava “Daj mi povej“ ide na 60. Festival hrvatskih amaterskih kazališta i nadamo se da ćemo opet pokupiti neke krasne nagrade. Inače, na državnom smo festivalu bili već i lani i moramo se pohvaliti da je u konkurenciji preko 160 predstava iz cijele Hrvatske, naša “Sveta Štefa“ ušla među tri najbolje – otkrila nam je Sara.

Njihovo kazalište trenutno broji sedmero članova, a u svojoj predstava njeguju humski govor, koji je se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.  

– Mi smo Humčani i svoj govor ističemo gdje god se pojavimo – zaključuje naša sugovornica, koja se osvrnula i na djelovanje kazališta u uvjetima koronavirusa.

– Naše je djelovanje jako otežano i to je zaista šteta. Kazalište treba publiku, mi jednostavno trebamo nekakav feedback da bismo znali kako radimo. Jer sve što radimo, samo djelomično radimo za sebe, ali radimo prvenstveno za publiku. Praktički smo zadnji puta pred publikom nastupili u rano proljeće – ističe Sara.

Razgovarali smo i s glumcem Brunom Očkom.

Šuti i radi

– Glumim Jožu, pomalo ograničenog čovjeka koji je na inozemnom radu u Njemačkoj. Oni ga stalno opelješuju za novac, a on samo radi, radi i šuti i nema nikakvo pravo glasa u kući. A onda se jednog dana nešto u njemu prelomi i iz njega izađe sve što ga je tištilo godinama – opisuje Očko svoju ulogu.

U Humskom amaterskom kazalištu glumi nešto više od godinu dana, a aktivan je i u glumačkoj udruzi umirovljenika. – Dobivene nagrade mogu zahvaliti svojoj mentorici Sari Kolar, koja je napisala tako odličnu predstavu. Ovu predstavu koju danas snimamo šira publika praktički još nije imala prilike vidjeti, već samo stručni žiri na smotri – otkrio nam je Očko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba