U Zelenjaku održano središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

SVEHRVATSKI PRAZNIK: “Kada se sjetim dečkiju s kojima sam otišao dolje, a kojih danas više nema, bol i tuga. Bili smo bezbrižni 20-godišnjaci, a onda smo preko noći postali starci”

Objavljeno: 17.11.2020. AB

Kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku održano je središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

– Nakon 29 godina konačno svehrvatski praznik, ne samo nas koji smo bili u Domovinskom ratu. Praznik Grada heroja, grada koji je pokazao kako se brani dom i domovina. Mnogi su ostali u tom gradu i dali svoj život iako nisu tamo živjeli, a mnogi neće ni pronaći svoje najdraže koji su tamo stradali, niti će imati priliku zapaliti svijeću na grobu svojih najmilijih. Mnoga djeca puna života i želje za životom tamo su stradala. Tako da se nekako na današnji dan u čovjeka uvuče osjećaj kad treba razmisliti i reći što se može oprostiti, a što se može zaboraviti – kazao je umirovljeni pukovnik i zapovjednik 103. zagorske brigade Žarko Miholić.

Milijuni srca

Nadovezao se krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao da možda sutra u Vukovaru neće biti 100.000 ljudi, ali je “siguran da će milijuni srca kucati za Vukovar”.

– Kao i prijašnjih godina, tako će i ove godine nakon središnjeg županijskog obilježavanja u Zelenjaku, u svim gradovima i općinama na području županije u večernjim satima biti zapaljeno po 29 vukovarskih lampiona u obliku vodotornja, koji simboliziraju 29. obljetnicu pada grada heroja. Riječ je o običaju kojeg je Krapinsko – zagorska županija počela prakticirati među prvima i kojeg provodi svake godine dan uoči 18. studenog. Mislim da će ove godine još više ljudi zapaliti svijeću za Vukovar. A bit će još dana i godina, Vukovar će uvijek trebati našu pomoć. Sretan sam i što je vukovarski Vodotoranj stavljen u funkciju i što je Krapinsko – zagorska županija sudjelovala u njegovoj obnovi – kazao je župan, dodajući da se „još uvijek lomi“ hoće li osobno otići u Vukovar ili ne i da će najvjerojatnije ići.

Hrvatski branitelj iz Vukovara Tomislav Bedeniković kazao je da ne ide u Vukovar po naputku ministra.

Bez delegacije

– Da mi je drago zbog toga, nije. A osjećat ću se kao i svake godine – loše. Naviru neke uspomene iz onih dana koje i nisu lijepe. Kada se sjetim dečkiju s kojima sam otišao dolje, a kojih danas više nema, to mi je najbolnija uspomena. Bili smo 20-godišnjaci, bezbrižni i jednostavno smo preko noći postali starci. Nažalost. Odrasli smo u 15-20 dana kada su pale prve žrtve i to je bilo kao da ti netko ukrade mladost. Neke su stvari nestale bespovratno – prisjetio se Bedeniković.

Podsjetimo, uz središnje županijsko obilježavanje, delegacija Krapinsko – zagorske županije svake godine je odlazila u Vukovar i Škabrnju na sam dan obljetnice.

– Imajući na umu trenutnu epidemiološku situaciju, a koja nije povoljna, odlazak u Vukovar i Škabrnju ove godine smo nažalost odgodili, smatrajući da u ovoj situaciji počast svim žrtvama najbolje možemo odati tako da pokažemo odgovornost jedni prema drugima, vodeći računa o zdravlju naših najmilijih i nas samih – rekli su iz Županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba