NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI

Preminuo Tomislav Merčep

Objavljeno: 17.11.2020. zagorjeinternational

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata objavila je da je nakon dugotrajne i teške bolesti u ponedjeljak u 22 sati preminuo Tomislav Merčep.

“Čuo sam se s njegovom suprugom i rekla mi je da je Tomislav preminuo sinoć. Uz moždane udare ranije, završio je i bolnici jer mu je pukao čir. Dobio je i upalu pluća, ali koliko dosad znaju, nije od korone”, rekao je Branimir Glavaš za 24sata.

Merčep je bio pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. ‘Merčepovci’ su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 8. lipnja 2011. optužnicu protiv Merčepa zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Merčep je presudom najprije proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci. Vrhovni sud mu je kaznu povećao na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Tom je presudom Tomislav Merčep, između ostalog, osuđen što je, obnašajući dužnost savjetnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, iako je znao da njemu podređeni pripadnici postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, nezakonito postupaju neosnovano uhićujući ljude, pljačkajući i zlostavljajući civile te ih ubijaju, nije poduzeo mjere da takva ponašanja spriječi, pa su njemu podređeni pripadnici postrojbe, između ostalog, dana 7. prosinca 1991. u Zagrebu, u Poljičkoj ulici naoružani došli u kuću Mihajla Zeca usmrtili ga, a potom su tijekom noći 7./8. prosinca 1991., koristeći kombi vozilo Ministarstva unutarnjih poslova, odvezli njegovu suprugu Mariju Zec i 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec na Sljeme i tamo ih usmrtili kod planinarskog doma, koji je tad korišten za smještaj pripadnika iste postrojbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba