Nakon nekoliko hrvatskih gradova i Trga bana Jelačića, zanimljiva izložba stiže u zabočku Gradsku galeriju

“ONI//THEY”: Portreti izbjeglica zabilježeni objektivima četvero poznatih hrvatskih fotografa

Objavljeno: 15.11.2020. zagorjeinternational

Pučko otvoreno učilište Zabok u suradnji s udrugom Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i Odborom za ravnopravnost spolova grada Zaboka, pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska, predstavlja izložbu “ONI//THEY”. Izložba će se otvoriti ovog ponedjeljka u 14.30 sati.

Glavni motiv

Tko su “oni” i tko smo “mi”, pitanja su koja su motiv izložbe, a odgovori su se mogli pronaći u sklopu izložbe postavljene na najvažnijim zagrebačkim trgovima u travnju 2019., u sklopu Festivala tolerancije. Riječ je o pop-up fotografskim instalacijama na kojima su se putem velikih kubusa smještenih u javni prostor prikazali portreti pojedinaca koje su fotografirali neki od najvažnijih hrvatskih fotografa, odnosno, Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić i Ivan Posavec. Na jednom kubusu bila su prikazana četiri portreta jedne osobe, izbjeglice, kako je viđena i fotografirana od strane četiri različita fotografa. Kubusi su bili ograđeni žičanom ogradom, postavljenom dovoljno blizu da se fotografije vide, no ako je promatrač htio saznati nešto više i/ili pobliže o prikazanim portretima – ograda je to onemogućavala.

Osjećaj nesigurnosti

Tijekom trajanja samog Festivala tolerancije ograda se uklonila i promatračima – prolaznicima omogućio se pristup informacijama o fotografijama. Bez informacija o identitetu uronjenom u različite kontekste koji se iščitavaju iz različitih fotografija istih “modela” kod promatrača se potencira osjećaj nesigurnosti. Tko je osoba koja se vidi na fotografijama? Je li ona stranac, je li iz Hrvatske? Zašto je ograđena i gdje su vrata na toj ogradi? Upravo naslov projekta, “Oni // They”, sugerira prostor na kojem se mogu pronaći odgovori na ta pitanja. Korištenjem zamjenice “oni” naglašava se različitost, granica između promatrača i promatranog. Zamjenica “oni” u svakodnevnom razgovoru upotrebljava se i u okolnostima kada se ti “oni” ne žele imenovati, kada se “njima” ne želi čak ni na verbalnoj razini baviti. Izložba je sada prilagođena za izlaganje u manjim prostorima i spremna je na put po cijeloj Hrvatskoj kako bi širila poruku tolerancije, poštivanja i prihvaćanja različitosti, a sve u svrhu stvaranja otvorenog, tolerantnog društva. Ova izložba društvene i psihološke vrijednosti, čiji su autori neka od najvećih hrvatskih imena fotografije, sigurno će zanimljivim pristupom aktualnom temom izbjeglica zainteresirati i mnoge Zabočane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba