Završio sastanak u Vladi s Nacionalnim stožerom

“Ne vidimo veliki učinak lockdowna, situacija sa zaraženima i umrlima je stabilna”

Objavljeno: 15.11.2020. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković oko 11 sati sastao se s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite oko aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj. 

Izjavu za medije dao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik ureda. 

–  Razmotrena je trenutna epidemiološka situacija. Konstatirali smo da smo došli do stabilne situacije sa zaraženima i umrlima. Broj stagnira, važno je vidjeti što je potrebno napraviti kako ne bismo ostali na ovoj visini brojeva. To možemo eventualno strožim mjerama i preporukama. Potrebno je smanjiti brojeve kako bi se smanjila cirkulacija virusa i broj preminulih. Moramo držati distancu i smanjiti socijalnu distancu odnosno broj nepotrebnih druženja jer se tako virus brže širi. Uz to trebalo bi češće prozračivati prostore jer kao što znamo zaraza se brže širi ukoliko je prostor zatvoren – objašnjava Petešić i dodaje: 

– Ako ova stabilizirana krivulja ne krene prema dolje, morat ćemo donijeti strože mjere. Ne vidimo veliki učinak lockdowna jer bi time zatvorili ljude u prostor koji nije prozračen. Pratimo situaciju u drugim zemljama i njihovo pooštravanje mjera. Te zemlje uvele su lockdown iako se njihova krivulja stabilizirala i prije toga.

Online nastava potakla bi povratak studenata u njihove domove, predstojnik ureda smatra da to nije dobra odluka: 

– Ne znamo koliko bi bilo pametno studente iz Hrvatske u njihove male sredine ukoliko studiraju u velikim gradovima. Tako bi mogli donijeti zarazu svojim roditeljima ili bakama i djedovima – kazao je Petešić. 

O skijanju…

– Doista bi bilo neodgovorno danas razmišljati o preporukama za sezonu skijanja. Trebamo vidjeti kako će se situacija razvijati u sljedećim mjesecima – rekao je.

Bolnički kapaciteti su popunjeni, što s tim? 

– Kapaciteti u bolnicama jesu popunjeni. No, svakodnevno otpuštamo i primamo pacijente, otprilike  10 po danu. Marljivim i predanim radom djelatnika se uspijeva održati sustav. U kliniku dolaze samo ljudi s težim oblicima bolesti, otprilike 8 do 10 bolesti. Trudimo se da oni dobiju potrebnu njegu. Mi smo se prvi punili i prvi dosegli limit. Kao što smo i rekli to je jedan dinamičan proces. Moram reći sve pohvale ljudima koji imaju blaže simptome da ne stvaraju gužvu u bolnici i zauzimaju red onima kojima je to stvarno potrebno. Pokušavamo organizirat sustav u KB Dubrava kako bi svi pacijenti dobili potrebno liječenje. Svi djelatnici pa čak i oni vanjski pomoćnici su uključeni u to. Svi koji trebaju zdravstvenu uslugu bit će im pružena – zaključuje Alemka Markotić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas zabilježeno 2362 novozaraženih, a umrla su 43 pacijenta. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba