U Svetom Križu Začretju uspješno i u roku završen godinama priželjkivan novi dječji vrtić

NAČELNIK KOS: Sve je gotovo i namješteno prema najmodernijim standardima, još samo fale djeca, koja će u vrtić moći ući početkom nove godine

Objavljeno: 15.11.2020. Alen Brodar

U Svetom Križu Začretju uspješno i u roku završena je godinama priželjkivana investicija izgradnje novog dječjeg vrtića. Naime, krajem listopada ove godine uspješno su privedeni  kraju radovi na izgradnji i opremanju vrtića, a prema navodima načelnika Marka Kosa, ukupna vrijednost izvedenih radova i ugrađene opreme iznosi  13.688.716 kuna s PDV-om, od čega je dio sredstava osiguran iz EU-a, iz mjere 7.4.1., a dio iz dugoročnog kredita.

– Objekt je projektiran i  izgrađen kao sklop više jedinica koje su međusobno povezane, od kojih središnji dio čini zajednički prostor koji se može multifunkcionalno koristiti. Osim prostora za boravak djece unutar objekta, uređena je kuhinja opremljena najmodernijim kuhinjskim pomagalima, strojarnica, prostor za pohranu, pranje i glačanje rublja, uredski prostori, spremišta rekvizita i drugi popratni  sadržaji. Svi prostori su namješteni, nabavljen je namještaj i igračke za djecu, samo još fale djeca čiji dolazak s nestrpljenjem očekujemo – proveo nas je kroz vrtić načelnik Kos. 

Osnivanje ustanove

Dodaje kako im se u posljednje vrijeme često postavlja pitanje: Što se čeka? 

– Trenutno je u tijeku postupak osnivanja ustanove Dječjeg vrtića, u sklopu kojeg je po dobrom hrvatskom običaju nužno ishoditi niz raznih dozvola i odobrenja. Po osnivanju ustanove, osigurat će se potreban kadar, a objekt konačno staviti u funkciju. Prema našim procjenama, postupak bi trebao biti okončan u prosincu te se s prvim danima nove godine očekuje početak rada vrtića u novouređenim prostorima – objašnjava Kos.

U vrtiću će se zbrinuti 90-ak djece od jasličke do predškolske dobi, a bit će organizirana i “mala škola”. S radom će nastaviti i logoped koji je do sada radio u Ustrojstvenoj jedinici dječjeg vrtića pri Osnovnoj školi, tako da će djeca unutar ustanove imati osiguranu svu potrebnu skrb, uključujući i onu zdravstvenu i pedagošku.

Onaj uslužni dio vrtića koji obuhvaća tehničke i uredske prostorije, kaže nam načelnik, izgrađen je tako da zadovoljava potrebe puno većeg broja djece tako da se, ako se za to pokaže potreba, izgradnjom dodatnih jedinica u vrlo kratkom roku može osigurati povećanje kapaciteta.

Nastavak investicija

– U tom smislu pripremamo i planove za naredno financijsko razdoblje koje je pred nama. Naša misija je oduvijek bila osigurati mještanima radna mjesta, što je izgradnjom Zone malog gospodarstva u velikoj mjeri i zadovoljeno. Nakon toga radno aktivnom stanovništvu bili smo obvezni osigurati adekvatnu skrb o djeci, što je također dovršetkom ove investicije i kontinuiranim ulaganjem u  školstvo postignuto.  Uz navedeno, i dalje nastavljamo investicije na unaprjeđenju komunalne infrastrukture, poput izgradnje parkirališta, sanacije klizišta, modernizacije i asfaltiranju prometnica, izgradnje vodovoda  i  slično. No, ne smijemo zaboraviti i razvoj kulturnih djelatnosti i turizma u čemu Općina ima dugu tradiciju, a što će se najavljivanim projektom revitalizacije “Banovine” svakako nastaviti. Iskreno se nadamo da će ponajprije izgradnja dječjeg vrtića, ali i sve ostale investicije, privući nove stanovnike u našu općinu, koja uistinu postaje poželjna sredina za boravak i stanovanje – zaključuje načelnik Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba