NAŠI SUSJEDI SE ZATVARAJU: “To je jedini način da vratimo život u normalu prije Božića“

U Sloveniji se obustavlja javni prijevoz, zabranjuju okupljanja, zatvara uslužni i servisni sektor, a postrožit će se i režim ulaska i izlaska iz zemlje

Objavljeno: 13.11.2020. zagorjeinternational

Slovenija je u četvrtak donijela niz novih restrikcija u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Nove mjere na snazi će biti iduća dva tjedna, a uključuju obustavu javnog prijevoza, zabranu bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva i zatvaranje svih trgovina koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Podsjetimo, na snazi je već zabrana kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima te zabrana napuštanja matičnih općina, osim u izuzetnim slučajevima. Zabranjuju se i bilo kakva  zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja, ali bez svadbenih svečanosti, i to onima koji za to dobiju posebnu dozvolu Ministarstva javne uprave. Ukida se i pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju od 48 sata i povratak bez karantene ili negativnog testa na COVID-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište. Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji.

17 tisuća osoba

Namjera novih restriktivnih mjera jest da se u iduća dva tjedna bitno smanji broj novih hospitalizacija zbog COVID-a 19 jer je to jedini način da se u vrijeme pred božićne blagdane, uz neke restrikcije, život koliko – toliko vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, izvještava RTL.

Režim ulaska i izlaska iz Slovenije bit će zaoštren i zbog toga jer je primijećeno da je  u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 tisuća osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu rijetki.

U skladu s novim mjerama, treninge u zatvorenim prostorima moći će održavati samo profesionalni sportaši. Prerađivački sektor će i dalje moći raditi, uz primjenu epidemioloških mjera, ali se zaustavlja gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim, primjerice, rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi.

Nastava na daljinu

Nastava u školama i dalje se odvija na daljinu, a zatvoreni su i vrtići, osim za djecu zaposlenih u nužnim službama. Kao i u Hrvatskoj, i kod naših susjeda raste broj hospitalizacija i svakodnevno treba osigurati prosječno 20 novih bolesničkih postelja za oboljele od COVID-a 19, a tu je i nagli rast smrtnih slučajeva u zadnje vrijeme.

Matematički modeli ukazuju na to da je u Sloveniji zaraženo skoro pet posto stanovništva, a ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije je 686.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba