ŽUC KZŽ pripremio izvedbeni program zimske službe

SNIJEG IH NEĆE IZNENADITI: “Pripremili smo 2500 tona soli te 2500 metara kubnih kamenog materijala i sipine”

Objavljeno: 13.11.2020. Lovro B

Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije pripremila je izvedbeni program zimske službe, sukladno zakonskim propisima i u suradnji s izvođačem radova. Program obuhvaća više od 660 kilometara cesta i period od 19. studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. godine, odnosno 137 kalendarskih dana zimske službe. Izvedbenim programom obuhvaćene su mjere, aktivnosti i svi procesi koji se u tom periodu provode. Program uključuje tridesetak strojeva i vozila.

– Što se tiče potrošnog materijala, naša Uprava pripremila je 2500 tona soli, 2500 metara kubnih kamenog materijala i sipine. Procijenjena je vrijednost od 5,5 milijuna kuna godišnje za ovu sezonu. To je bazirano na dosadašnjim potrošnjama u zimskoj službi. To je teško predvidjeti, ako bude već broj snježnih dana, dolazi do veće potrošnje kamenog materijala i resursa, a za takav dio naše službe su spremne i prema potrebama taj dio će se povećavati – istaknuo je namijenjeni provedbi samog plana na našim cestama – rekao je Stjepan Sirovec, ravnatelj ŽUC-a KZŽ na press konferenciji u Podgori Krapinskoj te dodao da se sve službe s potrebnim strojevima i materijalom nalaze u radnim jedinicama u Krapini i Zaboku.

 – Svoja mjesta pripravnosti imaju u Podgori Krapinskoj, Pregradi, Zlatar Bistrici, Zaboku i Donjoj Stubici. To su centri koji u suradnji sa stožerom zimske službe šalju potrebne jedinice i ljude na teren sukladno vremenskim prilikama – rekao je Sirovec.

Prilagodite vožnju

Nadalje,  zamolio je vozače i sudionike u prometu da se i oni pripreme za zimu adekvatnom zimskom opremom i prilagode vožnju uvjetima na kolniku, kako bi svi zajedno doprinijeli da ova sezona bude što povoljnija i sigurnija.

Zrinko Hržić, predstavnik Autoceste Zagreb – Macelj, rekao je da oni održavaju cestu od čvora Jankomir do čvora Trakošćan, odnosno, Graničnog prijelaza Macelj.

– Imamo dvije baze, jedna je u Krapini, druga kod Zaboka, a dionica je podijeljena na četiri poddionice. U svakoj imamo po jednu grupu opremljenih vozila koja rade na preventivnom posipu ili uklanjanju snijega – istaknuo je Hržić, dodavši da je teško predvidjeti potrebne količine, ali budžet je spreman i za najgoru sezona, odnosno planira se 20 posto više posipala od sezona u kojoj je do sada najviše potrošeno, a to su bile 2012. te 2013. godina.

– Tu je i kontrolna soba u Velikoj Vesi u kojoj 24 sata dnevno dežuraju dva čovjeka koji kontroliraju putem kamera i meteostanica te ostalih uređaja situaciju na autocesti, dvije ophodarske dionice, koje kontroliraju mjerne uređaje i bilježe temperature na određenim lokacijama. Na ophodnim vozilima je termometar koji mjeri temperaturu kolnika, da dođemo do najbolje informacije u kojem trenutku izaći i kako reagirati – istaknuo je Hržić i dodao da ne očekuje probleme te da sve imaju pod kontrolom.

Vlado Kavač, zamjenik voditelja zimske službe ŽUC-a Zagrebačke županije, naglasio je da oni održavaju ceste i u ljetnom i zimskom periodu.

– Popunili smo potrebnu mehanizaciju, a što se nabave soli tiče, imamo ugovorene kompletne količine soli, oko 5000 tona, s time da trenutno na skladištima imamo oko 1800 tona i 1500 tona nam je u centralnom skladištu, a ostalo je kod naših dobavljača. Što se tiče kamene sipine, oko 2500 kubika, od toga 1000 kubika po skladištima, a ostalo je ugovoreno i spremljeno u kamenolomima. Spremni smo kao i svake godine – zaključio je Kavač.

Bez iznenađenja

– Iz svega što smo čuli, ako bude snijega i u 11. mjesecu,  našu zimsku službu to neće iznenaditi. Strojevi, oprema, ljudi, repromaterijal, sve je spremno, i samo se mogu nadati da vremenski uvjeti neće biti ekstremni, da ne stvaraju probleme koji bi se reflektirali na sigurnost prometa. No s obzirom na znanje, iskustvo i profesionalnost ovih ljudi iza mene, ja sam uvjeren da problema na području KZŽ neće biti – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba