Noćas su u Županijsku bolnicu u Čakovcu dopremljena dva respiratora i pet aparata za pacijente kojima je potreban kisik, a naručena su još dva respiratora

ŽUPAN POSAVEC: Unatoč velikim dugovanjima države prema zdravstvenom sustavu, zajedničkim naporima nastojimo kontrolirati cijeli sustav

Objavljeno: 12.11.2020. zagorjeinternational

Noćas su u Županijsku bolnicu Čakovec dopremljena dva respiratora i pet “High Flow Oxygen” aparata za pacijente kojima je potreban kisik, u narudžbi su još dva dodatna respiratora koje su naručena od strane Međimurske županije, dok su po jedan respirator osigurali gradovi Prelog i Čakovec. Uz kupnju uređaja za molekularnu dijagnostiku, Međimurska županija je do sada za nabavku uređaja i materijala izdvojila oko 1,5 milijuna kuna, a u nabavi su i dodatni aparati za kisik. Za potrebe sustava zdravstvene i socijalne skrbi osigurana je i zaštitna oprema.

Posvećenost sprječavanju virusa

– Unatoč velikim dugovanjima države prema zdravstvenom sustavu, dodatnim zajedničkim naporima nastojimo kontrolirati cijeli sustav i ni u kom trenutku ne oskudijevati s lijekovima te je prošlog tjedna iz županijskog proračuna posuđeno 400 tisuća kuna kako bi se nabavili lijekovi za kemoterapiju onkoloških bolesnika  –  kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Zdravstveni sustav na svim je razinama maksimalno posvećen zaustavljanju širenja virusa i skrbi o pacijentima –  naglasila je ravnateljica ZZJZ-a MŽ dr.med. Marina Payerl-Pal.


– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije radi sa svim svojim stručnim snagama na otkrivanju i kontroliranju epidemije. Uzima se zaista velik broj uzoraka, do sad je testirano oko 16 posto građana
Međimurja te nastojimo učiniti uzimanje briseva što dostupnije svima kojima je to potrebno. Velikim brojem testiranja želimo imati jasnu i čistu sliku o epidemiološkoj situaciji u Međimurju, uzorci testiranja znaju se već isti dan kako bi pravovremeno reagirali, obuhvatili kontakte i spriječili daljnje širenje virusa. Svakodnevno 4 ekipe provode testiranje koje traje najviše do sat vremena, a uvedeno je i testiranje iz automobila, kako bi se testiranje olakšalo slabije pokretnim osobama i djeci – dodala je Payerl-Pal.

Iz Policijske uprave međimurske apeliraju na građane da na uzimanje briseva mogu dolaziti i iz Ulice Ivana Gorana Kovačića (početak ulice u kojoj se nalazi glavni ulaz u Bolnicu). Međimurska županija u ovom trenutku ima relativno lošu epidemiološku sliku s obzirom na broj pozitivnih slučajeva, no i dalje nema mjesta panici. Na reorganizaciju sustava u Županijskoj bolnici Čakovec osvrnuo se ravnatelj Tomislav Novinščak.


– Imamo samo jednu bolnicu u našoj županiji, koja ima dovoljno resursa, prostora, lijekova, materijala i uređaja, no oni nisu neograničeni. U Bolnici imamo ukupno 297 kreveta, a za COVID pacijente unutarnjom reorganizacijom aktivirana su 102 kreveta. Obnovom stare interne i premještanjem pojedinih odjela u obnovljenu zgradu Bolnice oslobođen je prostor stare zgrade “Feštetić“ koja je alternativno rješenje za smještaj bolesnika sa srednjom kliničkom slikom, dok je idući korak stavljanje na raspolaganje dvorane Mesapa u slučaju velikog broja hospitaliziranih, no vjerujemo da za tim neće biti potrebe. Poruka je: situaciju treba shvatiti ozbiljno, pridržavati se mjera, držati distancu, nositi maske i redovito prati ruke – zaključio je Novinščak.

Situacija u školama

U osnovnim školama u nižim razredima, od 4734 učenika, sedam je pozitivno (0,15 posto), i 241 u samoizolaciji (5,09 posto). Od petog do osmog razreda, od  4630 učenika, 32 je pozitivno (0,69 posto), 502 u samoizolaciji (10,84 posto). U srednjim školama od 3638 učenika, 26 je pozitivno (0,71 posto),  262 u samoizolaciji (7,2 posto). Sveukupno, u osnovnim i srednjim školama od 13 002 učenika je 65 pozitivnih (0,49 posto). S obzirom na upite roditelja o nošenju maski u nižim razredima osnovnih škola, napominjemo da učenici nižih razreda nisu obvezni nositi maske u učionicama. Ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Međimurske županije i Stožer civilne zaštite Međimurske županije pozivaju na potpuno poštivanje postojećih epidemioloških mjera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba