Štromar se neće kandidati za predsjednika HNS-a

JASMIN KRIZMANIĆ: Na izborima je odradio dobar posao, ostali smo parlamentarna stranka, a njegova je procjena da je to sada najbolje za njega osobno i za HNS

Objavljeno: 12.11.2020. JJ

Nakon što je u ponedjeljak zamjenik gornjostubičkog načelnika Vladimir Škvorc na press konferenciji obznanio da napušta HNS i na sljedeće lokalne izbore izlazi kao samostalni kandidat za načelnika, danas je HNS ponovno u središtu pozornosti. Kako je objavio portal 24 sata, stranka će u prosincu dobiti trećeg predsjednika u samo godinu dana, a to neće biti Predrag Štromar, koji je za čelnika stranke izabran u svibnju i za spomenuti je portal potvrdio da se ne namjerava kandidirati na nadolazećim unutarstranačkim izborima.

Naime, HNS-ova pravila nalažu unutarstranačke izbore nakon parlamentarnih, bez obzira na to što je Štromar izabran u svibnju, nakon što se povukao Ivan Vrdoljak. Inale, HNS je sa svojim jednim zastupnikom dio tanke vladajuće većine oko HDZ-a, koja broji minimalnih 76 zastupnika u Saboru.

Novi ljudi

– Mislim da sam svoje odradio jer smo ostali parlamentarna stranka. Vrijeme je za nove ljude koji će dići rejting stranke i pripremiti je za važne lokalne izbore. Ne podnosim ostavku, ostajem član stranke i zastupnik u Saboru, te ću se kandidirati za neku nižu funkciju. Ali ako stranka odluči, spreman sam prepustiti i svoje zastupničko mjesto nekome drugome, no o tome je prerano pričati – rekao je Štromar za 24 sata.  

Navodno su neki članovi prenijeli da bi moglo biti i spajanja s Čačićevim Reformistima, ali da je Čačić uvjetovao da Štromar ne bude na čelu HNS-a.

Šuška se i da se Štromar sukobio sa stranačkim kolegom i bivšim predsjednikom kluba zastupnika Miloradom Batinićem koji želi preuzeti stranku, ali obojica sukob opovrgavaju.

– Još ne mogu potvrditi hoću li se kandidirati za predsjednika stranke. Nije bilo nikakvih direktnih pregovora s gospodinom Čačićem i priče o tome i da je on tražio micanje Štromara su rekla – kazala. Svakako postoji ideja objedinjavanja centra i za to se zalažemo već tri godine, ali to je na stolu i ponuđeno je svima – kaže Batinić.

Nije riječ o izlasku

Štromarovu odluku komentirao je i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, inače potpredsjednik HNS-a.

– Nisam se iznenadio, to je njegova osobna odluka i on zasigurno ima dobar razlog zašto je tako odlučio. On je na izborima odradio dobar posao, zahvaljujući njemu, ostali smo parlamentarna stranka. Vjerujem da će i dalje ostati u stranci, raditi za stranku, dakle, ovdje nije riječ o izlasku, nego se isključivo radi o njegovoj procjeni da je to u ovom trenutku najbolje za njega osobno i za Hrvatsku narodnu stranku. Što će biti, to ćemo vidjeti, o tome moraju odlučiti tijela stranke – rekao nam je Krizmanić, a pitali smo ga i kako komentira navode u spajanju s Reformistima. – Razgovori se uvijek vode među političkim strankama među kojima postoji zajednički interes na pojedinim lokacijama, gradovima i općinama. Bliže se i lokalni izbori, pa se negdje vjerojatno razgovara i o toj temi, ali ne mogu ništa više komentirati jer nisam upoznat s detaljima – zaključuje Krizmanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba