NACIONALNI STOŽER O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ

CAPAK OTKRIO: “Naručili smo 2,7 milijuna doza, cjepivo protiv korone bit će besplatno i dobrovoljno”

Objavljeno: 11.11.2020. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu u 11 sati objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

– Danas imam zadovoljstvo izvijestiti vas da smo zabilježili 2597 novih slučajeva, možemo reći da je broj trenutno 15.513 je aktivnih. Testirali smo 9681 osobu. Ove brojke su važne, no mi sad pratimo broj osoba na respiratoru, imamo 18 novih u protekla 24 sata. 28 je preminulih u posljednja 24 sata, što daje brojku od 893 od početka epidemije – kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o aktualnom stanju.

– Tjedni porast nam stagnira. Imali smo od 34 do 36 tjedna porast od 80 do 110 posto u tjednu, dok u ovom tjednu imamo 4 postotni porast, porast od prošle srijede nam je 5 posto. Smanjile su se tjedne postotne promjene. Sad nam je trenutno 28 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Četverodnevni R0 je 0,87m incidencija je 772 što nas stavlja u vrh EU, a imamo i županije gdje je viša 14-dnevna incidencija na 100.000, u tri sjeverne županije je ona viša od tisuću. Stopa mortaliteta je 208 na milijun stanovnika pri čemu smo na sredini ljestvice EU – zaključio je.

– Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine, i 900.000 ćemo uzeti od Johnson&Johnsonsa, sklopili smo ugovor i s Pfizerom, naručili smo milijun doza, ali koliko će nam dodijeliti EU to ćemo vidjeti. Naš plan sadržava popis cijepljenja, popis vulnerabilnih skupina. Mi smo spremni za 12. mjesec, ali cjepivo će vjerojatno doći u prvom kvartalu sljedeće godine. Registracija nije vjerojatna prije Božića, ali ako bude prije mi smo spremni – rekao je Capak.

Uslijedila su pitanja novinara, a prvo je bilo o testiranju.

– Brzi antigenski testovi ne rade se nigdje drugdje službeno osim u naša dva punkta, i oni se pribrajaju – rekao je Capak.

Potom je slijedilo pitanje o rastu broja zaraženih, usporava li taj rast ili ne?

– Hrvatska ima jako dugu tradiciju znanstvene statistike i HZJZ kao nacionalni vrh piramide stoji iza svakog podatka koji je javno iznesen. Tkogod misli da HZJZ s netočnim ili nepotpunim podacima  izlazi trebao bi imati neke argumente, svi podaci koji se iznose su rezultat rada epidemiološke službe i drugih službi. Što se tiče plafona testova, nema zahtjeva za testiranje, to ovisi o tome da li liječnici ljude upućuju na testiranje, mi sasvim sigurno nismo dosegli plafon i sad uvodimo te brze antigenske testove, i Grad Zagreb je blizu toga da ih uvede. Ako govorimo o vjerojatnim slučajevima, ako je netko bio u kontaktu i razvije simptome covida nema potrebe za testiranjem i mora ići u samoizolaciju. Vjerojatan slučaj je po definiciji ECDC-a, i takvih je malo slučajeva, ako ljudi i nemaju uputnice mogu se testirati – kazao je Capak.

– Neće nitko ostati uskraćen, ako netko ima simptome i dođe bit će testiran. Uvijek ima iznimki, ali to nije pravilo – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike.

O Koloni sjećanja?

– Sve što ste i sami mogli čuti, svi su govorili da će se ove godine drugačije obilježiti Kolona. I mislim da je postignut epidemiološki okvir kako bismo se mogli sjetiti najveće žrtve hrvatskog naroda. Naravno, poruka svima onima koji su izvan Vukovara da taj dan obilježe u svojim gradovima uz prigodno paljenje svijeća. Mi smo donijeli izmjenu odluke kako bismo stvorili pravnu pretpostavku za nešto što  je očekivano. Dvije su kritične točke: jedna je u krugu bolnice što smo izmjestili, druga je na groblju gdje je ograničen broj ljudi. Što se kolone tiče, to su skupine po 25 uz razmak od 50 metara te 2 metra razmaka među tih 25. To ne bi smjelo predstavljati epidemiološki rizik. Osim toga redari će voditi brigu da se sve mjere poštuju. Podsjećam da su pred nama i Božić i Nova godina i s tim ćemo se morati nositi. Ovih tjedan dana ćemo ljude podsjećati da na drugi način odaju počast žrtvi Vukovara – kazao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Zašto ne prelazimo brojku od 10.000 testiranja dnevno?

– Vrlo brzo ćemo prijeći 10.000, vjerojatno do kraja tjedna – rekao je Capak.

O cjepivu, i o testiranju na Velesajmu?

– Cjepivo će biti dobrovoljno, kao i za gripu, za sve ugrožene i strateški važne skupine će biti besplatno. Naši kapaciteti u HZJZ-u koji uzimaju uzorke na Velesajmu su ograničeni i mi primamo uzorke iz drugih dijelova RH, mi naprosto da ne bi prešli tu granicu kad ne možemo izdati rezultat u 24 sata. to će biti uskoro riješeno, dogovaramo sa Štamparom da se princip testiranja na Velesajmu promijeni. Puno privatnih ustanova radi serološke testove, da rade brze antigenske testove ne znam. Nitko od privatnih ustanova ne radi, koliko znam. Imali smo jednu ustanovu i brojili rezultate njihove par dana. Ako ih ima sada, moram vidjeti njihove validacije i onda ih možemo uvrstiti – odgovorio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba