Nacionalni stožer još jednom pokazao da, kad postoji "viši interes", ne odlučuje struka, već politika. Reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika

“OVO JE ČIN LICEMJERJA I KUKAVIČLUKA”: ‘Obilježavanje sjećanja na hrabrost branitelja i žrtve, zaslužuje hrabrost da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli te žrtvu da napravimo sve da epidemiju zauzdamo’

Objavljeno: 10.11.2020. zagorjeinternational

Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak poslijepodne odluku kojom se stvara mogućnost za održavanje Dana sjećanja u Vukovaru koji se održava iduće srijede, po prvi puta otkako je proglašen neradnim danom i državnim praznikom.
Podsjetimo, prema važećim mjerama Stožera, zabranjena su okupljanja s više od 50 ljudi, a neke županije, među njima i KZŽ, zbog loše epidemiološke situacije i traže da se taj broj još smanji, jer evidentno je da sjever zemlje “gori”, no izmjenom odluke ta mjera se stavlja van snage radi obilježavanja blagdana i neradnih dana, pa će se “kolona sjećanja” u Vukovaru ipak će se moći okupiti.
Okupljanje, stoji u odluci koju potpisuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, može se održati, ali uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) na Facebooku je objavila reagiranje na vijest da je Stožer civilne zaštite napravio iznimku kod javnih okupljanja, barem što se broja sudionika tiče kada su u pitanju državni blagdani, čime je omogućeno obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru. Napisali su kako je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata kršenje protuepidemijskih mjera i “čin licemjerja i kukavičluka”.
Liječnici ističu kako obilježavanje sjećanja na hrabrost branitelja i žrtve zaslužuje isto takav čin – “čin hrabrosti da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli i čin žrtve da sve napravimo da epidemiju zauzdamo pridržavanjem istih mjera koje vrijede za sve nas, u svim životnim situacijama”.

Njihovu objavu prenosimo u cjelosti:

– Obilježavanje Dana sjećanja kršenjem protuepidemijskih mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara i svih ostalih hrvatskih gradova i predstavlja čin licemjerja i kukavičluka. Sve ono što branitelji nisu bili. Obilježavanje sjećanja na njihovu hrabrost i žrtve zaslužuje isto takav čin – čin hrabrosti da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli i čin žrtve da sve napravimo da epidemiju zauzdamo pridržavanjem istih mjera koje vrijede za sve nas, u svim životnim situacijama. Mi zdravstveni djelatnici obilježit ćemo ga na svoj način – na svojim radnim mjestima – na prvim linijama obrane od epidemije čuvajući svaki život kao da je nas najbliži- isto kako su i oni nekad čuvali nas. Hvala im do vječnosti! – napisali su iz HUBOL-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba