"DLAKAVI" STUDENI: Jeste li i vi prestali brijati brkove?

MOVEMBER: Prestankom brijanja, muškarci čitavog mjeseca šire svijest o raku prostate

Objavljeno: 10.11.2020. LB

Svakog studenog, međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o bolestima specifičnima za muški spol, a jedna od njih je rak prostate. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce, ali i žene, o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju već spomenutog raka prostate i raka testisa. Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate. On je najčešća zloćudna bolest među starijima od 50 godina,  a prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od ove bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli 1800 i umre 800 muškaraca. Unatoč njegovoj rasprostranjenosti, istraživanja pokazuju da je poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća, vrlo skromno.


Korijeni Movembera


Movember je proizašao iz ideje koja je 2003. sinula četvorici momaka iz  Melbournea u Australiji. Oni su željeli nagovoriti ukupno 30 muškaraca da u studenom puste brkove radi podizanja svijesti okoline na rak prostate. Skovali su naziv Movember spajajući riječi “moustache” (brk) i “November” (studeni) jamačno ne sluteći da će njihova dosjetka postati svjetski fenomen. Uočivši da je inicijativa izazvala pozitivne reakcije i zanimanje, odlučili su podići projekt na viši nivo i uključiti širu javnost osnivanjem “movemberske” zaklade (Movember Foundation).

U studenom 2004. godine, uz aktivno puštanje brkova i prikupljanje dobrotvornih priloga za borbu protiv raka prostate, akcija je postigla velik uspjeh i sakupila 40 tisuća dolara, koje su organizatori donirali Australskoj zakladi za rak prostate. Pokret duguje popularnost tome što je zauzeo prazan prostor na području muškog dobrotvorstva. Ranije nije bilo dobrotvornih organizacija niti akcija namicanja sredstava za problem specifično muškog zdravlja te nije bilo povoda oko kojeg će se muškarci okupljati, nalik mjesecu osvještavanja raka dojke, no Movember im je to pružio i pretvorio brkove u ekvivalent ružičastih vrpca.


Puštanje brkova


Movember se posljednjih  godina obilježava i u Hrvatskoj zabavnim, sportskim i edukativnim eventima i dobrotvornim akcijama. Neke klinike daju muškarcima popuste na preglede, stručnjaci drže predavanja o tipično muškim bolestima, a mnogi muškarci daju podršku pokretu prestankom brijanja brkova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba