NA TRAGU SPASONOSNOG OTKRIĆA? Moguće je da prve doze cjepiva protiv COVID-a 19 budu spremne do kraja godine

PFIZER: Naše cjepivo pokazalo je učinkovitost veću od 90 posto

Objavljeno: 09.11.2020. zagorjeinternational

Ako je vjerovati najnovijim vijestima iz Pfizera, koji je objavio da je njihovo cjepivo u trećoj fazi ispitivanja pokazalo učinkovitost veću od 90 posto, cjepivo protiv koronavirusa sve nam je bliže. Kako prenosi Guardian, regulatori su ranije najavili da bi odobrili cjepivo koje pokazuje učinkovitost od 50 posto, odnosno da je zaštitilo od bolesti pola onih koji su ga dobili. Iz Pfizera kažu i da nije bilo ozbiljnih nuspojava, piše New York Times.

– Ovo je velik dan za znanost i čovječanstvo. Prvi set rezultata iz treće faze kliničkog ispitivanja našeg cjepiva pokazuje rane dokaze da cjepivo može zaštititi od Covida-19 – rekao je direktor Pfizera Albert Bourla. 

Ove optimistične vijesti dolaze nakon vikenda u kojem je svijet prešao 50 milijuna zaraženih koronavirusom, od kojeg je dosad umrlo više od 1,2 milijuna ljudi. U RH pak je trenutno oko 15.000 aktivnih slučajeva, a dosad su preminule 832 osobe.

Ispitivanje se nastavlja pa je moguće da se učinkovitost još promijeni. Treća faza ispitivanja uključivala je više od 43.000 ljudi, a podaci pokazuju da su oni iz raznih etničkih skupina imali istu razinu zaštite. Ispitivat će se i koliko je cjepivo zaštitilo od različitih oblika bolesti i kako štiti one koji su već zaraženi.

Podatke će prikupljati do sredine mjeseca, a tada cjepivo koje će se primati u dvije doze šalju i na brzo odobrenje američkoj Agenciji za hranu i lijekove, piše New York Times.

Moguće je da prve doze za zdravstvene radnike budu spremne do kraja godine. Iz kompanije su rekli da bi do kraja godine mogli imati dovoljno doza za 15 do 20 milijuna ljudi. 

Kako piše 24 sata, važno je istaknuti kako je Pfizerova objava priopćenje iz kompanije, a ne detaljna studija u medicinskom časopisu. Još nije poznato koliko je cjepivo sigurno i učinkovito i koliko će se podaci promijeniti do kraja. Potpredsjednica kompanije Kathrin Jansen za NY Times je rekla da joj neovisni odbor koji analizira podatke nije otkrio podatke poput broja ljudi kod kojih se razvio blagi ili teži oblik Covida-19, a razlog je taj što ispitivanje traje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba