Nova britanska studija pokazala:

Antitijela koja ostanu u krvi nakon što osoba preboli običnu prehladu, mogu se uspješno boriti i protiv koronavirusa

Objavljeno: 09.11.2020. zagorjeinternational

Antitijela koja ostanu u krvi nakon što osoba preboli običnu prehladu, mogu se uspješno boriti i protiv koronavirusa, pokazala je nova britanska studija. Znanstvenici sa Sveučilišta “Francis Crick“ i London otkrili su to nakon što su razvili visoko osjetljiv test na COVID antitijela, piše portal Zimo. Prilikom usporedbe testova krvi COVID pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene,  otkrili su da neki od zdravih sudionika testiranja u sebi već imaju antitijela koja mogu napasti virus SARS-CoV-2 , bez obzira na to što nikad do tada nisu oboljeli od bolesti COVID-19, prenosi portal Financial Express.

Djeca najsigurnija

Zaključili su da su se njihova antitijela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s novim koronavirusom. Kako bi dodatno provjerili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i prije izbijanja pandemije, odnosno, uzorke krvi koji su prikupljeni u periodu između 2011. i 2018. godine. Osim nekolicine tih uzoraka, većina ih je imala antitijela koja su nastala kao posljedica reakcije imuniteta na običnu prehladu.

– Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitijela koja su reagirala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima djece u dobi između 6 i 16 godina. Djeca imaju najviše tih antitijela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima koronavirusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti COVID-19 – pojasnio je autor studije Kevin Ng.

Dublja istraživanja

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu stanicu, sastoji se od dva dijela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezanje za stanicu, S2 mu omogućuju da u nju i uđe.

Studija je pokazala da su S2 dijelovi novog koronavirusa slični u strukturi koronavirusima obične prehlade, što formiranim antitijelima pomaže u borbi i protiv novog koronavirusa. Ipak, to otkriće traži dublja istraživanja, pa je u tijeku i opsežnija studija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba