J.R. AUGUST NASTAVLJA SVOJ GLAZBENI USPON: Priprema prvi album na hrvatskom jeziku, a snimio je i refren za pjesmu jedne od najvećih glazbenih zvijezda s ovih prostora

“Dino Merlin je prije nekoliko mjeseci tražio kartu viška za moj koncert, a sada zajedno stvaramo glazbu“

Objavljeno: 07.11.2020. Lovro B

Kako nam je otkrio u nedavnom razgovoru, zabočki umjetnik i kantautor, ovogodišnji trostruki dobitnik prestižne hrvatske glazbene nagrade “Porin”, Nikola Vranić, poznatiji pod pseudonimom J.R. August, zbog trenutne epidemiološke situacije morao se oprostiti od nastupa uživo, ali usprkos manjku koncerata i teškoj situaciji za glazbenike i glazbenu industriju generalno, kao i brojni drugi umjetnici, nije odustao od stvaranja. Štoviše, i u ovim kriznim vremenima njegov iznimni talent dolazi do izražaja, pa je J.R. Augustu pripala čast snimiti pjesmu s glazbenom legendom ovih prostora, Dinom Merlinom, koji ga je nedavno u medijima pohvalio i izdvojio ga kao posebnog na cijeloj estradi.

Glazbena suradnja

– Zanimljiva i smiješna je to priča, moram priznati – kaže Vranić na naše pitanje kako je uopće došlo do suradnje.

– Taman prije kobnog “lockdowna”, točnije 15. veljače, održao sam veliki koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu zajedno sa svojim zborom i bendom, kojim smo predstavili album “Dangerous Waters”.  Dino Merlin se sasvim slučajno tih dana zatekao u Zagrebu i te noći kada smo održavali koncert, vidio je plakat, odnosno, najavu za koncert. Za moje ime i moj rad je saznao preko svojeg sina, koji je upućen u regionalnu glazbenu scenu i moj mu se rad toliko svidio da je tog istog trenutka krenuo prema zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda jer je htio prisustvovati koncertu – rekao je Vranić.

Međutim, koncert je već bio rasprodan, pa je Merlin bezuspješno pokušavao kupiti kartu.

– Sve je bilo rasprodano, a prema njegovim riječima, molio je zaštitare da ga puste u zgradu da čuje naš nastup. Zaštitari su mu naposlijetku dopustili ulaz u koncertnu dvoranu. Rekao je da je oduševljen i iznenađen i moj nastup nazvao “fenomenalnim”,  a nekoliko dana kasnije pozvao me na večeru preko Croatia Recordsa, izdavačke kuće za koju smo obojica potpisali. Naravno, ja sam pristao, ugodno smo popričali, a on mi je ponudio da za jednu njegovu novu pjesmu s nadolazećeg albuma otpjevam refren na engleskom jeziku – rekao je J.R. August i dodao da je prva pjesma s nadolazećeg albuma već izašla prije nekoliko dana, a njihova suradnja će također biti izdana kao singl.

– Još ne znamo ni točno ime pjesme, no ja sam odradio svoj posao, snimio refren, a gospodin Merlin je rekao da je super i da je zadovoljan – ističe zabočki glazbenik i dodaje da bi definitivno želio ugostiti Merlina na svom idućem albumu.

– Meni bi bilo jako drago da realiziramo još jednu suradnju, a izrazito bih želio da Dino Merlin gostuje na nekoj od mojih pjesama na sljedećem albumu koji će u potpunosti biti na hrvatskom jeziku. Album je pri kraju, skoro pa završen, trenutno snimam demo verzije pjesama i planiram u album ukomponirati više izvođača s naših prostora – otkriva nam J.R. August, te priznaje da je bio pomalo skeptičan oko stvaranja albuma na materinjem jeziku.

– Odlučio sam napraviti album na hrvatskom jeziku početkom godine, no nisam bio siguran kako će to ispasti. Sada vidim da će to biti super – ističe Vranić i napominje da je pisanje tekstova pjesama posebna vještina.

Na materinjem jeziku

– Iako mi je hrvatski jezik materinji, trebalo mi je dobrih šest mjeseci da se opet naviknem na pisanje tekstova na hrvatskom jeziku, jer već godinama stvaram na engleskom. No, svaki jezik ima svoju čar – zaključuje Vranić.

Oko ostalih izvođača koji će gostovati na njegovom budućem albumu, još nije u potpunosti siguran, no lista ljudi s kojima želi surađivati je duga.

– O tome ćemo kada završim album. Bit će mi čast i zadovoljstvo o svemu tome pričati jer vjerujem da će biti odlično – zaključuje ovaj 31-godišnji glazbenik, ujedno i profesor engleskog jezika u klanječkoj osnovnoj školi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba