Radovi su vrijedni preko 680 tisuća kuna, a završetak se očekuje 15. studenoga

SANIRA SE KLIZIŠTE U HUMU STUBIČKOM: “Prijetilo je sigurnosti prometa te normalnom održavanju prometnica“

Objavljeno: 04.11.2020. Lovro B

Suradnjom Hrvatskih voda i Županijske uprave za ceste, sanira se klizište u Humu Stubičkom u općini Gornja Stubica. Radove su obišli ravnatelj ŽUC-a Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Prijetnja prometu

– Županijska uprava za ceste u suradnji s Hrvatskim vodama i Krapinsko – zagorskom županijom nastavlja sa sanacijom klizišta na lokalnim cestama. Prošle godine smo sanirali četiri klizišta, a ove smo godine ugovorili šest klizišta ukupne vrijednosti nešto više od šest i pol milijuna kuna. Danas saniramo klizište u naselju Hum Stubički. Ono je aktivno i prijetilo je sigurnosti prometa i njegovom odvijanju te normalnom i kvalitetnom održavanju prometnica u zimskom i ljetnom periodu – rekao je Sirovec te dodao da 55 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a 45 posto ŽUC.

Nakon izrade projektne dokumentacije i građevinske dozvole te prijave radova Hrvatskim vodama, krenuli su radovi vrijedni 681.870 tisuća kuna. Radove izvodi Fergy Građenje iz Gornje Stubice, a nadzor provodi poduzeće Atik iz Zagreba.

– Radovi na ovih 45 do 50 metara obuhvaća novu kolničku konstrukciju, a na dubini od dva metra se nalazi konstrukcija koja štiti sam kolnik i nosi opterećenje. Idućeg tjedna ćemo polagati novi asfaltni zastor, a s 15. studenim planiramo završiti radove – zaključuje Sirovec i najavljuje skori završetak radova na klizištima u Mariji Bistrici te Vojnovcu Loborskom. Od ukupno šest klizišta, četiri su gotova ili u završnoj fazi.

Krizmanić ističe da je Gornja Stubica, nažalost, poznata po klizištima.

– Nužno ih je sanirati, dosta su opasna za sam promet, no iziskuju velika sredstva – naglašava Krizmanić i dodaje da je Vlada Republika Hrvatska u suradnji s Hrvatskim vodama uvelike pomogla sanirati klizišta promjenom Zakona.

– Oni sufinanciraju sanaciju klizišta, čime su olakšali posao i nama i ostalim manjim općinama. Na saniranom teritoriju se promet može brže odvijati, a pješaci, odnosno djeca, neće biti ugroženi – zaključuje Krizmanić.

I župan Kolar je pohvalio pomoć koju pružaju Hrvatske vode.

Ukupne investicije

– Prošle godine smo sanirali četiri, ove godine šest, a iduće godine očekujemo još barem sanaciju šest klizišta. Ukupne investicije ove godine na županijskim cestama su iznosile 26,5 milijuna kuna. Još imamo 20 aktivnih gradilišta na području županije, a ukupan proračun ŽUC-a za ovu godinu će iznositi oko 35 milijuna kuna, što znači da praktički 10,5 milijuna kuna ide na košnju i zimsko održavanje. To je premalo novaca. Županijske uprave za ceste imaju premale prihode u odnosu na količinu cesta kojima gospodare – rekao je Kolar i dodao da su pripremili novu kreditnu liniju do 20 milijuna kuna da uđu u još jedan investicijski ciklus, no u tome ih je zaustavila korona, odnosno, lockdown.

– Prema mojem nalogu, ŽUC je obišao sve ceste i napravio prijedlog do 20 milijuna kuna prioriteta po svim općinama i gradovima, a u idućih dvadesetak dana ćemo donijeti odluku hoćemo li krenuti u to kreditno zaduženje za iduću godinu ili ne. Ako donesemo odluku i ako upravno vijeće prihvati proračun ŽUC-a, krenuli bismo s postupkom kreditnog zaduženja te bismo na rano proljeće krenuli s radovima – najavio je Kolar. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba