DJECA OD ZANATA: U Novom Marofu dodijeljeni ugovori o stipendiranju 39 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja

GRADONAČELNIK JENKAČ: Ovo je naš način da potaknemo mlade na deficitarna zanimanja, kako bismo dobili majstore kojih nam nedostaje

Objavljeno: 31.10.2020. JJ

U Novom Marofu su u subotu potpisani ugovori za dodjelu stipendija Grada Novog Marofa za učenike srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za školsku godinu 2020./2021.

Zbog važećih epidemioloških mjera, potpisivanje je održano na vanjskom prostoru Kulturnog centra “Ivan Rabuzin“.

Mjesečni iznos stipendije po učeniku je 500 kuna, za deset mjeseci, računajući od 1. rujna. Stipendiju je dobilo 39 učenika za zanimanja kuharica, CNC operater, frizerka, vozač motornog vozila, bravar, instalater kućnih instalacija, prodavačica, automehaničar, autolakirer, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač, konobar, pekar i zidar.

– Imamo lijepu praksu unatrag tri godine – stipendiranje učenika deficitarnih srednjoškolskih zanimanja. Stipendije je dobilo 39 od 42 prijavljena učenika, troje nije zadovoljilo. Deset mjeseci dobivat će po 500 kuna, što je lijep iznos. Grad je izdvojio gotovo 200.000 kuna. Važno je da kao lokalna samouprava, koja nije nadležna za osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje, svake godine nađemo dovoljno sredstava da pomognemo našim srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Na ovaj način potičemo naše mlade i njihove roditelje da razmišljaju o tim deficitarnim zanimanjima i da već sada dobijemo buduće majstore kojih nam nedostaje – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

CNC operateri

Dodao je i da su, bez obzira na to što više nije deficitarno zanimanje, ostavili stipendije za CNC operatere, koji su itekako potrebni i stvaraju veliku dodanu vrijednost.

Među stipendistima je i Ana Dvorski, učenica drugog razreda, koja se obrazuje za frizerku u Strukovnoj školi u Varaždinu, a koja je stipendiju primala i u prvom razredu.

– Ova stipendija mi jako puno pomaže jer trebam profesionalni pribor za frizerstvo i stručne knjige. Roditeljima puno olakšava financije jer sama mogu nabaviti što mi treba – kazala je Ana.

Antonija Dvorski majka je Ane i Matea, koji je prošle školske godine maturirao za kuhara i također je primao stipendiju.

Iskorišten novac

– To su djeca od zanata, a bez alata nema zanata. Ova stipendija jako puno znači za nas roditelje. Kuhari trebaju odjeću, frizeri pribor i pomoć je važna da se sve to može isfinancirati. Ana mora imati profesionalni pribor. Jedne škare su 500 kuna, a gdje je još ostali pribor. Važno je da djeca nauče raditi s profesionalnim priborom. A uz ovu pomoć Grada Novog Marofa onda je to lakše kupiti. Svaki novčić je dobro iskorišten. Zahvaljujemo gradskim vlastima s gradonačelnikom na ovoj pomoći – rekla je Antonija Dvorski. Grad Novi Marof uskoro će objaviti poziv i za studentske stipendije, njih 60, tako da će i u ovoj školskoj godini stipendirati stotinjak učenika i studenata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba