Ministar Vili Beroš bio u radnom posjetu Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice

“Ako epidemiološka situacija bude kritičnija, ovo bi mogla postati COVID bolnica. Uređaj za testiranje? Sugerirao sam da ga Županija nabavi“

Objavljeno: 31.10.2020. Jelena Jazbec

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je poslijepodne u radnom posjetu Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, gdje je s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom i ravnateljem bolnice Davorom Gredičakom razgovarao o mogućnosti da, ukoliko se popune svi kapaciteti, ta bolnica postane COVID bolnica za pacijente s područja Krapinsko – zagorske županije i grada Zagreba.

– Bio je ovo jedan radni sastanak s predstavnicima Županije i ravnateljem ove ustanove, a govorili smo o onome što nas eventualno čeka u nastavku razvoja ove epidemije. Razgovarali smo o mogućoj ulozi ove ustanove kao jednog sekundarnog centra za tretiranje bolesnika koji su COVID pozitivni za područje ove županije, ali isto tako, ako bude potrebno, za područje grada Zagreba. Razgovarali smo o tome što je sve potrebno poduzeti da to sve funkcionira na zadovoljavajući način i izazovima koji su pred nama. Ova bolnica zbog specifičnih je okolnosti već jednom bila COVID-19 bolnica, no sada je to iza nas, a isto se tako nadamo da će i ova globalna epidemija uskoro biti iza nas, međutim, brojevi novozaraženih na dnevnoj razini nam rastu, što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti, a kada budu u zadnjoj fazi svoga oporavka, trebat će adekvatan zdravstveni tretman, tako da smo u tom kontekstu razgovarali o ulozi ove ustanove. Potrebno je razgovarati, zajednički nalaziti rješenja, koja su u interesu naših građana i stanovnika naše županije – rekao je Beroš, koji je odgovorio i na pitanje treba li KZŽ nabaviti uređaj za testiranje na COVID-19, o čemu se proteklih dana žustro raspravljalo na relaciji župan Željko Kolar i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.

– Svjedočim nastojanjima vašeg župana koji je dogovorio rješavanje problema kašnjenja nalaza i sa zagrebačkim Zavodima za javno zdravstvo i s varaždinskim, međutim, nitko nije bio spreman na ovako velike brojke. Razgovarali smo o mogućim rješenjima i u tom kontekstu i sugestija mi je bila da i ova županija nabavi jedan aparat za testiranje, ali sve to, kao što je najavio i kolega Capak, treba promatrati u kontekstu dolaska brzi antigenskih testova koji će nam vjerojatno pomoći u testiranju onih koji su najpotrebitiji, a to su oni s izraženim kliničkim simptomima, tako da vjerujem da će situacija od ponedjeljka, kada dolaze prve veće količine u Hrvatsku, biti ipak nešto lakša – poručio je Beroš.

Terminalna faza

Ravnatelj Gredičak je ponovio kako ministrov dolazak ne znači da Specijalna bolnica odmah postaje COVID bolnica.

– Ministar je spomenuo samo mogućnost u nekoj terminalnoj fazi, dakle, kada više neće biti mogućnosti drugog smještaja za pacijente na području naše županije i grada Zagreba. Dakle, ako epidemiološka situacija bude kritičnija, postoji mogućnost da mi preuzmemo neke lakše COVID pozitivne pacijente. Naravno, ukoliko ćemo biti COVID bolnica, ovdje neće biti naših redovnih pacijenata – otkrio je Gredičak.

Slično je istaknuo i župan Kolar.

– Tražio sam od ministra da se naša specijalna bolnica tretira jednako kao i sve druge specijalne bolnice u Hrvatskoj jer je ona danas praktički puna pacijenata koji su ovdje na rehabilitaciji i treba jasno i glasno reći da ovo nije COVID bolnica, da nam pacijenti ne bi sutra počeli bježati jer naravno da nitko ne želi ugrožavati svoje zdravlje. Ako eventualno dođe do tog scenarija, da se Stubaki mobiliziraju, mi ćemo to na vrijeme najaviti ljudima koji su na rehabilitaciji kako bi si oni na vrijeme mogli osigurati odlazak kućama. Mi se nadamo da se to neće dogoditi, ali ministar je u pravu, moramo  biti spremni. Nije samo Dubrava COVID bolnica, i druge bolnice imaju COVID pacijente, samo u našoj Općoj bolnici Zabok ih je na današnji dan 34 na tom jednom katu koji smo izolirali, a na hitnoj imamo osam pacijenata. Nekoliko pacijenata je na respiratoru, neki dobivaju kisik i mi se praktički s koronom borimo čitavo vrijeme. Dodatni problem nam je činjenica da je COVID ušao u domove za starije i nemoćne i da je broj pacijenata koji pristiže u OB Zabok veći nego što mi objektivno možemo primiti. Tražio sam od ministra da pacijenti koji dolaze u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice iz cijele Hrvatske i za dva dana dobiju temperaturu, odnosno, COVID su pozitivni, da ih možemo bez problema vratiti u njihove matične sredine, jer su nam neke sredine odbile primiti takve pacijente, a isto je tako to učinila i bolnica u Dubravi, što znači da treba više komunicirati – rekao je Kolar, dodavši kako su se dotaknuli i teme aparata za testiranje.

– Mi smo prije tri dana testirali preko 560 ljudi i to nitko ne bi mogao istestirati, međutim, nakon toga smo imali 150, 145 testiranih, i s tim nekim brojkama do 300 mogli bismo unutar 24, odnosno, 48 sati riješiti. Ja ću u ponedjeljak imati sastanak s gospodinom Capakom, da vidimo, ako će se ići u nabavu aparata, kakav uzeti, jer je ministar rekao da je nekoliko županija naručivalo različite aparate, pa su različiti reagensi, te su sad ostali bez njih i nemaju ih gdje nabaviti. Dolaze sada i ovi brzi testovi, pa ćemo vidjeti je li pametnije uložiti u kupovinu brzih testova i njima testirati one koji imaju jasne simptome COVID-a, a ostale na klasičan način. Nakon sastanka u ponedjeljak donijet ćemo odluku – najavio je Kolar.

Pokazati solidarnost

Na sastanku je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Razlog posjeta ministra Beroša bio je da porazgovara s ljudima koji rukovode Krapinsko – zagorskom županijom. Nadam se da neće doći do toga da će se u ovoj bolnici morati osigurati kapaciteti za prijem COVID pozitivnih pacijenata iz Krapinsko – zagorske županije i grada Zagreba, ali svi zajedno moramo pokazati solidarnost, uvjeren sam da će i naša Županija pokazati solidarnost i da će pomoći rješavanju problema. Tema nabave uređaja za testiranje bila je drugačija prije tri mjeseca i drugačija je sada, ministar je jasno poručio da bi bilo dobro kada bi Krapinsko – zagorska županija kupila uređaj za testiranje. Naravno, tu su i ovi brzi testovi, a kombinacija tog uređaja i brzih testova zasigurno bi zadovoljila potrebe naše Županije i rasteretila sustav u cijelosti. Drago mi je što je ministar takvog stava i to je upravo ono o čemu sam ja prije neki dan govorio – zaključio je Tušek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba