U KZŽ 107 novooboljelih od koronavirusa

Ovog tjedna utvrđena zaraza kod 51 korisnika zagorskih domova za starije i nemoćne

Objavljeno: 30.10.2020. JJ

U proteklih 20 sati (od 29. listopada u 19 sati) evidentirano je 107 osoba s prebivalištem na području Krapinsko – zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave:  grad Donja Stubica (3), grad Krapina (11), grad Oroslavje (1),  grad Pregrada (2), grad Zabok (6), grad Zlatar (3), općina Bedekovčina (3), općina Desinić (1), općina Đurmanec (7), općina Gornja Stubica (3), općina Hrašćina (3), općina Hum na Sutli (3), općina Jesenje (2), općina Konjščina (5), općina Krapinske Toplice (5), općina Lobor (8), općina Mače (3), općina Marija Bistrica (6), općina Mihovljan (1), općina Petrovsko (3), općina Radoboj (4), općina Stubičke Toplice (3), općina Sveti Križ  Začretje (2), općina Tuhelj (11), općina Veliko Trgovišće (5) i općina Zlatar Bistrica (3). Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 886. U samoizolaciji se nalazi 700 osoba.

Na prostoru Krapinsko-zagorske županije je kao pozitivan na koronavirus u proteklom tjednu evidentiran 51 korisnik domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja. Svi oboljeli su pod epidemiološkim nadzorom. Domovi za starije i nemoćne i drugi pružatelji socijalnih usluga smještaja na području Krapinsko-zagorske županije (radi se o privatnim ustanovama i ustanovama kojima je osnivač Republike Hrvatska) u borbi protiv epidemije nastavljaju surađivati sa Nacionalnim i Županijskim stožerom civilne zaštite te djelovati u skladu sa Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Obzirom da su korisnici domova za starije i nemoćne i ostalih domova iz sustava socijalne skrbi osjetljiva kategorija pod većim epidemiološkim rizikom, iz županijskog Stožera podsjećaju kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na prijedlog Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije još je 3. rujna 2020. godine donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Krapinsko-zagorske županije, kojom se zabranjuje izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom (izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima) te se ujedno preporuča zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da ne odlaze na stručne skupove i druge skupno organizirane oblike usavršavanja zaposlenika. Nacionalni Stožer je također na prijedlog Županijskog stožera, 19. listopada na području Krapinsko-zagorske županije dodatno zabranio posjete korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, uključujući i nesrodničke udomiteljske obitelji, kao i uveo zabranu posjeta korisnicima stacionara ustanova za zdravstvenu njegu (uz iznimku korisnika koji su u terminalnoj fazi, kojima su dopušteni pojedinačni posjeti u trajanju od 15 minuta uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba