Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić sudjelovao na konferenciji "Resursi i koncesije", održanoj u Zagrebu

“Zalažem se za pravedniju raspodjelu prihoda od koncesijskih naknada, kod koje bi se dio spuštao i na lokalnu razinu“

Objavljeno: 28.10.2020. LB

Teme lokalnih resursa i koncesija izuzetno su važne za budućnost upravljanja i razvoja lokalne i regionalne samouprave. Kako bi se raspravilo o mogućnostima učinkovitog korištenja resursa, odnosno korištenja na održiv način, u Zagrebu je održana konferencija “Resursi i koncesije”, na kojoj je sudjelovao i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Iskorištavanje energenata

Uz predstavnike europskih i državnih institucija, Vlade RH, udruga te drugih jedinica lokalne samouprave i tvrtki, Svažić je raspravljao o aktualnim temama odgovornog korištenja prirodnih dobara poput vode, šume, ruda, poljoprivrednih zemljišta, energenata i slično, te izdavanju najrazličitijih vrsta koncesija. 

U raspravi na temu lokalnog korištenja resursa i uloge jedinica lokalne samouprave, načelnik Krapinskih Toplica se založio za pravedniju raspodjelu prihoda od koncesijskih naknada, kod koje bi se dio spuštao i na lokalnu razinu. Naime, u Republici Hrvatskoj prevladava centralizirani model u kojem državi pripada najveći dio koncesijskih naknada. Prema podacima za 2018. godinu, izravni prihodi državnog proračuna od naknada za koncesije iznosili su 664,1 milijuna kuna, dok su direktni prihodi JLPRS-a bili na razini od 111,4 milijuna.

– Primjerice, prema aktualnoj regulativi za korištenje termalne vode koncesionar plaća Hrvatskim vodama 1,60 kuna po prostornom metru vode, a 10 posto te naknade se u omjeru 8:2 spušta u županijski i državni proračun. Nažalost, ni lipe se ne spusti u općinski proračun, a upravo se na lokalnoj razini donose i provode mjere sanitarne zaštite izvorišta – kazao je Svažić.

Uz raspravu o izdavanju koncesija, na konferenciji je bilo riječi i o resursnoj učinkovitosti, kružnom gospodarstvu, jačanju domaće nabave sirovina te smanjivanju osjetljivosti na tržišne poremećaje.

Važni dionici

– Pored Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, upravo su jedinice lokalne i područne samouprave važni dionici u osiguravanju ciljeva EU koji podrazumijevaju korištenje resursa na održiv način. Ključ tranzicije ka sigurnoj i resursno učinkovitoj Europi leži u zelenim tehnologijama, obnovljivoj energiji, ekološkim industrijama i recikliranju. Nužno je promijeniti način proizvodnje i potrošnje, bolje raspolagati prirodnim dobrima, ulagati u bolju infrastrukturu, ali i čišći okoliš. Takav pristup pomaže Uniji da ekonomski napreduje s malom emisijom ugljikovog dioksida i ograničenih resursa, istovremeno sprječavajući uništavanje okoliša, gubitak biološke raznolikosti i neodrživo iskorištavanje resursa – istaknuto je na konferenciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba