Iz KB-a Merkur također je došlo anonimno pismo u kojem se djelatnici žale na uvjete

“Ne plaćaju nam prekovremene, pacijenti se smrzavaju”

Objavljeno: 28.10.2020. zagorjeinternational

Nakon pisma liječnice iz zagrebačke bolnice KB Dubrava, u kojem se upozorava da pacijenti nemaju što jesti te da nema lijekova, iz KB-a Merkur također je stiglo anonimno pismo u kojem se upozorava na razne probleme. Prenosimo ga u cijelosti.

“Na Internoj u bolnici Merkur medicinske sestre i tehničari su na izmaku snaga. Na odjelu gastroenterologije dva puta su kolegice bile u izolaciji zbog pozitivnih pacijenata i osoblja. Radile smo ubrzane smjene i imale preko 200-220 sati. Ali plaću za odrađene sate nismo dobile. Ovo je problem koji je star duže vrijeme. Glavna sestra bolnice i glavna sestra Interne vodi dvostruke rasporede, briše nam pošteno i krvavo odrađene sate. To je nešto što radi dugo vremena i to se odavno zna. Navodno isto se radi i našim liječnicima. Tražimo svoja prava i pošteno zarađenu plaću u ovim teškim uvjetima. Osim financijskih problema, problemi u sestrinstvu na Internoj se gomilaju, sestra ništa ne rješava, vlada ne-organizacija i opće nezadovoljstvo kolega i kolegica. Sve se to zna i gura se sve pod tepih. Puno naših kolegica s odjela gastroenterologije i nefrologije je otišlo. Ali sestra je u bolnici svaki dan više od 12 sati, godišnji odmor ne koristi, ali probleme ne rješava. Pitamo se i gdje je zakon kad je u pitanju i ne korištenje godišnjih odmora. Sa strahom čekamo i zimu jer radimo u neljudskim uvjetima. Tko god se prošeće odjelom gastroenterologije i nefrologije vidjet će o čemu se radi. Pacijenti se smrzavaju, prozori se ne mogu zatvoriti ili otvoriti, puše kroz prozore, curi voda kroz prozore, kolegice stavljaju plahte i deke na prozore, pacijenti nas napadaju i žale nam se da im puše i da im je hladno. Odjeli su prljavi. I nikog nije briga. Molimo Vas za pomoć da se problemi sestrinstva, uvjeti rada i skrbi pacijenata hitno riješe na internoj”.

Iz bolnice kažu kako su primili istu anonimnu predstavku te zbog nje održali sastanak rukovodećih sestara ustanove i evidentičara radnog vremena. 

“Utvrđeno je da se odjelna evidencija radnih sati, dostupna također na intranetu naše ustanove, u cijelosti poklapa s evidencijom radnih sati koju vodi Glavna sestra bolnice. Svi radni sati liječnika i medicinskih sestara u Kliničkoj bolnici Merkur se ispravno evidentiraju i plaćaju sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a provode putem sustava Centralnog obračuna plaća Ministarstva financija. Bitno je napomenuti da niti jedan liječnik ili medicinska sestra nisu podnosili pritužbe na uvjete rada u našoj ustanovi, niti su navodili istovjetne ili slične organizacijske probleme koji se spominju u anonimnoj predstavci. Svjesni smo činjenice postojanja nedostataka na zgradi naše ustanove, prisutnima radi njene starosti i ovogodišnjeg potresa, međutim ističemo kako su svi nedostaci u postupku otklanjanja i sanacije. Ovdje također smatramo bitnim napomenuti kako niti jedan pacijent, niti članovi njihovih obitelji, nisu podnosili pritužbe na prostorne uvjete u Klinici za unutarnje bolesti”, stoji u odgovor iz KB-a Merkur koji je objavio Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba