USPJEŠNO PRIVEDEN KRAJU “KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE“: Program Pučkog otvorenog učilišta Krapina, vrijedan preko 790 tisuća kuna, u protekle je dvije godine oplemenio krapinsku kulturnu scenu

“Sve pohvale za projekt koji je mnogima omogućio da na drugačiji način gledaju svoje stvaralaštvo“

Objavljeno: 26.10.2020. zagorjeinternational

Drugi projekt nositelja Pučkog otvorenog učilišta Krapina koji je prijavljen na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva “Ključ kulture za sve generacije”, uspješno je priveden kraju.

U jesen 2018. godine, POU Krapina sklopio je ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o stopostotnom financiranju projekta vrijednog 791.200 kuna, od čega je postotak europskog sufinanciranja 75 posto, dok ostatak sufinancira Ministarstvo kulture iz državnog proračuna.

– Projektom se doprinijelo razvoju dobrog upravljanja u kulturi grada Krapine, a provedene su brojne aktivnosti edukacije i podizanja javne svijesti u području kulture, uz pripremu i provedbu raznih edukacijskih programa iz umjetnosti i kulture – kazala je voditeljica projekta Ksenija Cerovečki na završnoj press konferenciji.

Doprinos kulturi

Članica KUD-a “Ilirci” Krapina Ljiljana Duš kazala je kako su odobrena sredstva bila od velike pomoći.

– Obnovili smo svoje uniforme, ali ovaj nam je projekt pružio i ostale dobrobiti koje ćemo koristiti još godinama. Počašćeni smo sudjelovanjem u ovom projektu kao udruga, a sve što smo dobili, još ćemo dugoročno zbrajati – zaključila je Duš.

Tajnik Društva za kajkavsko stvaralaštvo Radovan Novina iskazao je zadovoljstvo projektom, istaknuvši kako je uvelike doprinio kulturi, a posebice glazbenom aspektu, kojeg Društvo za kajkavsko stvaralaštvo njeguje.

– Izrazito mi je drago što su se mnogi novi skladatelji i tekstopisci uključivali na naš natječaj, iz kojeg je proizašlo nekoliko novih popevki. Dobili smo novu kajkavsku formu popevke i mislim da možemo i dalje raditi na ovaj način te prezentirati publici naše stvaralaštvo i kajkavsku kulturu. Veseli me što je mnogo mladih ljudi sudjelovalo na ovom projektu i mislim da je svima bio po volji i po mjeri – rekao je Novina.

Važan aspekt kulture grada Krapine je i Gradski puhački orkestar, koji je zahvaljujući ovom projektu nabavio dvije trube, dva klarineta te deset novih stalaka za note, koji su im, kako kaže umjetnički voditelj i dirigent Davor Zrinščak, bili prijeko potrebni.

– Imamo preko 40 aktivnih članova po probi, a to je vrlo lijepa brojka. Održali smo dva koncerta, jedan božićni te jedan kod krapinskog Starog grada. Izvježbali smo dva potpuno nova programa, što je veliki zalogaj, no to samo pokazuje koliko su naši članovi ozbiljni. Nadamo se novim projektima – rekao je Zrinščak.

Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara grada Krapine, također je zahvalila Pučkom otvorenom učilištu na sudjelovanju u projektu.

– Kroz ovaj projekt održali smo likovne radionice koje nam je pomogla provoditi Mirjana Drempetić – Smojić, profesorica likovnog. Počeli smo izrađivati predmete tehnikama nekih velikih umjetnika, a organizirali smo i izložbu u Galeriji grada Krapine, na što smo jako ponosni. Osobno sam ponosna na sve članove udruge koji su sudjelovali u tome, a vjerujem da smo tom izložbom senzibilizirali naše građane, lokalnu zajednicu i ustanove te ukazali na to da osobe s invaliditetom mogu dati veliki doprinos kulturi u našem gradu – zaključila je Janžek te dodala da je ovakav projekt odličan način da se stvaraju dobri, partnerski odnosi između raznih institucija i društava.

Budući projekti

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović projekt je nazvao sjajnim.

– Nije zanemarivo dobiti 790 tisuća kuna preko programa gdje se ne gleda tko si je s kim dobar, nego u kojem treba pružiti vrlo dobar plan, program i ideju. Neki su bili malo skeptični kada se krenulo s projektom, no vidi se iz priloženog da EU projekti nisu bauk. Kada se hoće, onda se i može. Nadam se da će ovaj projekt dokazati da ima onih koji se prijave na projekte i natječaje s dobrim prijedlozima i idejama te na taj način povuku novac koji nije isključivo iz proračuna jedinica lokalne samouprave – dodao je Gregurović, dodavši kako će na ovakvim natječajima uvijek uspijevati oni s dobrim vizijama, projektima i programima.

– Ovaj projekt je omogućio mnogima da na drukčiji način gledaju svoje stvaralaštvo i potaknuo ih da u budućnosti i dalje organiziraju svoje radionice i nastupe – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Podsjetimo, kruna projekta bio je koncert “Kaj za sve generacije“, koji je održan u nedjelju u krapinskoj Festivalskoj dvorani. Izvedeno je 15 novih skladbi na kajkavskom koje su nastale u sklopu projekta, uz prijenos uživo, u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost POU Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba