"STRPLJEN, SPAŠEN": Nakon 11 godina čekanja, svoja vrata otvorio Dom za starije i nemoćne, izgrađen na mjestu stare zabočke bolnice

KAPACITET 45 KORISNIKA, CIJENA OD 5000 KUNA: “Vrijedilo je čekati, Zabok je dobio jedan od najmodernijih domova u RH, koji će, vjerujemo, do polovice sljedeće godine proraditi punim kapacitetom od 96 kreveta”

Objavljeno: 26.10.2020. Alen Brodar

“Strpljen, spašen.”, “Tko čeka taj dočeka” – počeo je svoje obraćanje novinarima krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, na pressici povodom otvorenja novog modernog doma za starije i nemoćne, na prostoru stare bolnice u Zaboku. Uistinu, bilo je to dugih 11 godina. U Zaboku, pa i u čitavom Zagorju, na ovo se čekalo od 2009. godine, kada je po prvi puta predstavljen projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne na lokaciji starog rodilišta i kirurgije. I evo, krajem listopada 2020. godine, dom je u funkciji. Točnije, polovica doma, dok bi punim kapacitetom od 96 kreveta, uvjeren je župan Kolar, trebao proraditi do sredine sljedeće godine.

Dosta muke

– Poslije dosta muke i dosta rada, uspjeli smo završiti dom za starije i nemoćne osobe – naglasio je investitor, Josip Šimag, vlasnik Eti – Inženjeringa.

Dodao je kako se nada da će predstavnici lokalne vlasti biti od pomoći tako da dom može funkcionirati za dobrobit cijele zajednice.

– Ako će trebati nešto doraditi na objektu, mi ćemo kao vlasnici objekta uvijek biti na raspolaganju i pomoći u daljnjem radu – zaključuje Šimag.

Suvlasnik novoizgrađenog doma, Goran Galić, sa svojom suprugom već godinama radi u struci te vodi Dom za stare i nemoćne u Velikom Trgovišću te se zahvaljuje Županijskoj skupštini KZŽ, kao i svima ostalima na pomoći u izgradnji ovog doma.

– Nama je osobno gospodin Šimag ponudio prostor na zakup, usprkos ostalim kandidatima i zahvaljujemo mu se što je prepoznao našu kvalitetu i stručnost te se zahvaljujemo i županu Kolaru na savjetovanju i podršci, kao i Gradu Zaboku te velečasnom Culjaku – rekao je Galić i zahvalio se svim zaposlenicima doma na ukazanom povjerenju i strpljenju.

– Ove zime ćemo postaviti nove standarde, možda čak i neke neostvarene, u skrbi za stare i nemoćne – naglašava Galić, a na novinarski upit odgovara:

– Najniža moguća cijena sad je 5000 kuna, i to je cijena u četverokrevetnoj sobi, no moram reći da će ona ovisiti o potrebama koje korisnici imaju, odnosno koliko medicinska sestra treba posvetiti vremena pojedinom korisniku, to će najviše određivati cijenu. Primjerice, na neku dementnu osobu treba paziti 24 sata na dan, a u okviru nekog pozitivnog poslovanja imamo ograničen broj djelatnika, teško se može postići savršenstvo, ali trudit ćemo se – objašnjava Galić, dodajući da je trenutno u domu sedmero ljudi, a imaju još 15-ak rezervacija.

– Vjerujem da bismo do siječnja mogli popuniti trenutni kapacitet doma od 45 osoba. Tada bismo radili aneks ugovora o zakupu i proširili se na kompletan objekt, a zajedničko, još neslužbeno razmišljanje nas kao zakupoprimaca i zakupodavca, je da bismo dugoročno mogli pronaći model financiranja za otkup kompletnog objekta. Trenutno je u zakupu nešto više od polovice objekta, a imamo više mogućnosti smještaja – trajni smještaj, dnevni smještaj i privremeni smještaj, s time da je za trajni smještaj obračunska jedinica mjesec dana – objašnjava Galić.

Još ima prostora

Zabočki gradonačelnik, Ivan Hanžek, opisao je novoizgrađenu ustanovu “neophodnom i potrebnom za sugrađane”.

– S obzirom na kvalitetu usluge i prostora, veseli nas da je došao trenutak otvaranja ove ustanove, a vjerujem da se još više vesele potencijalni budući korisnici – zaključio je Hanžek te gospodinu Galiću uručio zastavicu grada Zaboka kao ukras za radni stol.

Potpredsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije, Josip Kovačić, ističe da je on u projekt uključen od prvog dana.

– Ovo je bio dug proces, no dom je kvalitetan. Još ima prostora za izgradnju još jednog krila, tako da bi ukupni kapacitet bio oko 200 korisnika. Potreba će pokazati da li će investitor prihvatiti i to – rekao je Kovačić te naglasio da usprkos teškim uvjetima uzrokovanima koronavirusom, upita ima.

– Bilo je puno upita u vezi doma, bilo je raznih priča i govora te skeptičnih ljudi, no danas možemo vidjeti da je projekt završen – zaključuje Kovačić.

Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine KZŽ, na čijim se sjednicama nekoliko puta u devet godina, koliko je Eti Inženjering u vlasništvu objekta, produživao rok za dovršetak projekta, kazala je da je Županijska skupština možda, produžavajući rokove, donosila i neke kontroverzne odluke.

– Međutim evo, dom je tu i nadam se da će biti ispunjen. Ovo je privatna investicija, stoga treba uzeti u obzir da djelatnici ovdje mogu raditi i zaraditi, ali i da korisnici dobiju kvalitetu njege koja je dosta rijetka u čitavoj zemlji. Svim korisnicima doma želim da im bude dobro i da ovdje provode lijepe dane života. Čestitke svima – zaključila je Hubicki, na koju se nadovezao župan Kolar:

Velike potrebe

– Čestitam gospodi Šimagu i Galiću na ovom današnjoj kratkoj svečanosti kojom obilježavamo početak rada doma, koji je službeno bio u petak. Reći ću da je vrijedilo čekati, jer ovakav objekt je itekako potreban na području Krapinsko – zagorske županije i apsolutno sam uvjeren da će najkasnije do sredine sljedeće godine svih 96 kreveta biti u funkciji, jer potrebe za smještaj naših baka i djedova, majki i očeva ima. Čitavo vrijeme dok smo čekali otvorenje doma bilo je puno upita i vjerujem da će se popunjenost vrlo brzo i realizirati – kazao je župan.

Objasnio je kako je privatna investicija bez potpora i subvencija države uvijek teška i zbog toga je i ova investicija trajala duže nego što je bilo potpisano prvim ugovorom.

– No, gledajući opću i društvenu korist, Županijska skupština je produživala ugovore te danas, kada stojimo pred ovim, jednim od najmodernijih domova u Hrvatskoj, pokazalo se da smo donijeli dobru odluku i da se isplatilo čekati. Grad Zabok s ovakvom investicijom zapravo ulazi na kartu hrvatskih gradova koji imaju najmodernije i najbolje opremljene domove za starije i nemoćne. Uz sve ono što Zabok već ima, to sigurno još daje na kvaliteti života, kako u gradu, tako i na području Krapinsko – zagorske županije. Svim korisnicama i korisnicima doma želim da se ovdje ugodno osjećaju, znam da će se ovdje o njima brinuti sjajan kadar i da ćemo o ovom domu slušati samo dobre stvari. Ovo će sigurno biti upamćen dobar dan za Krapinsko – zagorsku županiju – zaključio je Kolar, nakon čega je novi dom blagoslovio i zabočki župnik Marijan Culjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba