U ZAGREBU 558 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

“Čak i COVID redari su ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske”

Objavljeno: 26.10.2020. zagorjeinternational

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je u emisiji “U mreži Prvog” kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu.

Takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Poručio je kako sustav čini sve što treba, ali sve ovisi o samim pojedincima koji “igraju” presudnu ulogu. Rekao je kako COVID-19 ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi veliki broj osoba. Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

– Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav – rekao je Jeleč- Istaknuo je da Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” od danas ima novi način naručivanja za testiranje.

– To je pokušaj da kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješavamo problem, ali bojim se da uz kapacitete zbrinjavanje bolesnih, ljudski potencijal će slabiti – kazao je Jeleč.

Novi način naručivanje za testiranje

Naime, kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” od ponedjeljka je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo online, na poveznici. Građani mogu odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se vršiti od 8 do 10 sati.

Nadalje, Zavod će svakodnevno dodijeliti 500 termina testiranja. Građane mole da koriste model plaćanja internetskim bankarstvom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba