Mladoj autorici Eni Katarini Haler (24), svojevrsnom iznenađenju, za njenu prvu knjigu "Nadohvat", dodijeljena Nagrada Gjalski

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Objavljeno: 25.10.2020. Alen Brodar

Na završnoj večeri Kulturne manifestacije Ksaver Šandor Gjalski, ovogodišnjoj dobitnici Nagrade Gjalski, Eni Katarini Haler, za roman “Nadohvat”, Nagradu je uručio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, a Povelju predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.  

– Htjela bih reći da mi je, osim što mi je drago što sam dobila nagradu koja je toliko velika i ima toliko dugu tradiciju, drago i jer mislim da nije to nagrada samo meni, nego je gledam kao nagradu baš za tu iskrenu posvećenost književnosti. Znači, ne morate biti objavljivani i imati nešto iza sebe da bi vas prepoznali. Htjela bih da ta priča ostane nekako vezana uz knjigu i da se dogodi nešto ovako lijepo i drugim mladim autorima – rekla je mlada autorica, inače arhitektica, Ena Katarina Haler.

Praznik pisane riječi

Gradonačelnik Zaboka i predsjednik manifestacije istaknuo je i da u ova ‘nevremena’ lijepe stvari ipak moraju ići dalje, a posebno treba cijeniti kulturu.

– Kultura nas održava, uz sva oružja i oruđa ipak pisana riječ ostaje i za nove generacije, i za nas, koji malo kraće pamtimo, da se podsjetimo. Veseli me da smo ipak, unatoč svim ovim okolnostima uspjeli zahvaljujući angažiranju naše udruge i svih onih koji su pomagali i pomažu u održavanju ove manifestacije, ipak organizirati ovu svečanost, praznik pisane riječi u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Predsjednik Hrvatskog društva književnika Zlatko Krilić istaknuo je da je Nagrada Ksaver Šandor Gjalski najveća nagrada za prozno djelo koje dodjeljuju, u suradnji s Gradom Zabokom. 

– Skraćenicu Društva hrvatskih književnika volim tumačiti i kao dom hrvatske književnosti u kojem živi književna obitelj i čuva uspomenu na svoje pretke s kojima zajedno čini to obiteljsko stablo književnosti. Stoga s radošću pozdravljam dolazak nove grane na tom stablu, jer je već prvi list fantastičan, budući da je krenuo s našom najvećom nagradom – rekao je Krilić koji je čestitao Prosudbenom povjerenstvu jer  četvrtu godinu za redom ovu nagradu dobiva netko tko nije član Društva, što govori da im je kriterij izvrsnosti jedini kriterij te na hrabrosti što su dali nagradu nekom tko ima 24 godine i to za prvu knjigu.

– Ima nas koji još uvijek čekamo tu nagradu – napomenuo je u šali Krilić, dodajući  da je, bez obzira što je uvjet ulaska u Društvo hrvatskih književnika objava triju knjiga, Ena Katarina Haler dobrodošla u članstvo, budući da je dobitnica najveće nagrade koju ovo Društvo dodjeljuje.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nadovezao se, također čestitajući Prosudbenom povjerenstvu na hrabrom i stručnom odabiru. 

Apsolutan podvig

– Možda bismo pamtili ovu nagradu po tome što smo je dodijelili u vrijeme pandemije koronavirusa, no ovako kada netko s 24 godine za svoj prvi roman dobije najveću književnu nagradu u Hrvatskoj, to je apsolutan podvig – rekao je Kolar, čestitavši autorici, dodajući kako je uvjeren da će biti veliko nadahnuće i za druge koji će vidjeti da mlad čovjek može postići uspjeh, zahvaljujući svojem natprosječnom radu, bez obzira na godine.

– Krapinsko – zagorskoj županiji Dani K. Š. Gjalskog izuzetno su važni i zbog male i srednje nagrade. Vjerujem da će upravo učenici s pozornošću pratiti što se ovdje događa te da će to biti vijest koja će okupirati kulturnu javnost – zaključio je Kolar, a potom iznenadio dobitnicu nagrade poklonom – njenim portretom, djelom akademskog slikara Ivana Tuđe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba