1163 ŽRTVE KOMUNISTIČKOG REŽIMA: Kod crkve Muke Isusove u Maclju obilježena 15. obljetnica najvećeg zajedničkog pokopa u povijesti RH

ZLOČIN ZA SVAKU OSUDU: “Još je ostalo neistraženo oko 130 jama, procjene su da je ovdje stradalo između 12 i 13 tisuća ljudi”

Objavljeno: 23.10.2020. AB

U organizaciji Udruge Macelj 1945. u četvrtak je kod crkve Muke Isusove u Maclju obilježena 15. obljetnica sjećanja na najveći zajednički pokop – 1163 žrtve komunističkog režima, najveći u povijesti Hrvata, ujedno i 15. obljetnica djelovanja i rada Udruge Macelj 1945.

Nedužni civili

– Osuđujemo zločine svih totalitarnih režima, bez obzira o kojima se radi – fašizmu, nacizmu ili komunizmu. Svaka žrtva je žrtva. I ovdje u Maclju gdje je stradao velik broj ljudi, od kojih su mnogi bili nedužni civili koji su se našli u ratnom vihoru, naglasio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila Ivona Paltrinieri iz Službe za prikupljanje, obradu i istraživanje saznanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na obilježavanju 15. obljetnice zajedničkog pokopa komunističkih žrtava bio je i načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

Članovima Udruge Macelj 1945., koju vodi predsjednik Zdravko Čepo, gradonačelnik Gregurović zahvalio je na čuvanju uspomene na nevine žrtve i inzistiranju da se zločin istraži i pronađe istina.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na grobnici pored crkve, svetu misu predvodili su krapinski gvardijan Franjo Tomašević te đurmanečki i klanječki župnici Vlado Mustač i Drago Brglez.

Podsjetimo, početkom lipnja 1945. u šumama na samoj današnjoj granici Hrvatske i Slovenije, stradale su brojne žrtve komunističkog režima. Riječ je o najvećem stratištu nakon Drugoga svjetskog rata na području Hrvatske, gdje je još uvijek ostalo neistraženo oko 130 jama dok su procjene da je na ovom mjestu 1945. stradalo između 12 i 13 tisuća žrtava. Do sada su istražene tek 23 jame, a pronađeni su zemni ostaci 1163 osobe. Oni su pokopani 22. listopada 2005. godine, a pokop je predvodio kardinal Josip Bozanić uz varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja i mnogobrojne svećenike te mnoštva vjernika iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Franjo Kuharić

Obljetnica stradavanja žrtava u maceljskoj šumi kontinuirano se obilježava od 1991. godine, kada je kardinal Franjo Kuharić služio svetu misu zadušnicu na lokaciji Lepa Bukva, gdje su kasnije iskopani zemni ostaci 21 svećenika, redovnika i bogoslova ubijenih bez suda. Tada je kardinal Kuharić javno progovorio o zločinima nakon čega u lipnju 1992. Državna komisija Hrvatskog sabora započinje istraživanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba