Spomendan je sv. Ivana Pavla II.

Papa koji je u ratna vremena mladoj Hrvatskoj donio poruku mira, a nakon rata pružio joj podršku

Objavljeno: 22.10.2020. zagorjeinternational

Spomendan je sv. Ivana Pavla II., pape koji je posebno prirastao srcu brojnih hrvatskih vjernika.

Benedikt XVI. ga je blaženim proglasio 1. svibnja 2011. godine i odredio da će se njegov spomendan slaviti 22. listopada, na dan kada je slavio prvu svetu misu kao rimski biskup. Svetim ga je proglasio papa Franjo, 27. travnja 2014.

Karol Józef Wojtyła rođen je u poljskim Wadowicama 18. svibnja 1920., a umro je u Vatikanu 2. travnja 2005. godine. Dana 16. listopada 1978. izabran je za 264. poglavara Svete Stolice te je postao papa Ivan Pavao II.

Hrvati ga naročito cijene jer je u ratna vremena upravo on donio mladoj Hrvatskoj poruku mira, a nakon rata pružio joj podršku. Zalagao se za kulturu života, međureligijski dijalog i mir među narodima, a posebno je bio popularan kod mladih. Ustanovio je 1984. Svjetski dan mladih, na kojem se redovito okupljalo mnoštvo mladih, a ti su se Susreti nastavili održavati.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 129 država i proputovao 1,2 milijuna kilometara. Obišao je Zemaljsku kuglu oko 30 puta, posjetio oko 850 gradova i bio prvi papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Hrvatsku je posjetio tri puta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba