NIKAD PREŽALJENI KAPETAN

Dražen Petrović danas bi slavio 56. rođendan

Objavljeno: 22.10.2020. zagorjeinternational

Na današnji dan, 22. listopada 1964. godine, u Šibeniku se rodio Dražen Petrović. Djetinjstvo je proveo u Šibeniku, a košarku je zavolio preko brata Aleksandra koji je igrao u KK Šibenka.

Njegova strast ubrzo je prerasla u fanatičnu odanost igri. Iako je mnogo vremena provodio igrajući košarku s prijateljima na lokalnom igralištu, nije mu bilo teško samome vježbati. Puno puta je sate i sate proveo sam na tom istom igralištu. Zbog želje za neprekidnim usavršavanjem, Dražen je budio respekt svojih suigrača, trenera i mnogobrojnih navijača. Njegov ozbiljni pristup igri mnogo puta je bio skriven iza velikog i iskrenog osmjeha u kojem su svi uživali.

Kako su njegove vještine napredovale tako su rasli i zahtjevi koje je pred sebe stavljao. Postao je vođa na terenu, te je svojom požrtvovnošću pokazao put kako treba nadigrati protivničku momčad. Kroz svoje nepogrešive izvedbe u dresovima Šibenke i Cibone, Dražen je promovirao Hrvatsku košarku na međunarodnom planu, te je vrlo brzo postao poznat pod nadimkom košarkaški Mozart. Taj nadimak je dobio zbog toga što je uspio košarku pretvoriti u umjetnost u kojoj je uvijek davao maksimum.

Postavio je nove standarde u igri, čak i van granica bivše države; prvo igrajući u Španjolskoj za Real Madrid, a kasnije i u NBA ligi igrajući za Portland Trail Blazers i New Jersey Nets.

Poginuo je u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu.

New Jersey Netsi preselili su se u Brooklyn. Svaki NBA klub svake sezone prezentira i jednu retro garnituru dresova, a Netsi su složili onu iz ’90-ih. Draženu u čast.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter