U pogon puštena kosa stubišna platforma

Pregradski muzej i knjižnica napokon dostupni i osobama s invaliditetom

Objavljeno: 21.10.2020. zagorjeinternational

U zgradi muzeja i knjižnice u Pregradi prošlog je tjedna puštena u pogon kosa stubišna platforma. Platforma modela V64 za savladavanje jednog kraka stepeništa ugrađena je na prvo unutarnje stepenište u zgradi muzeja i knjižnice, koje povezuje ulazni prostor s visokim prizemljem, gdje se nalaze prostori Gradske knjižnice Pregrada, galerija, muzejska trgovina (suvenirnica) i sanitarni čvor. Platforma je nabavljena postupkom jednostavne nabave kojeg je u kolovozu 2020. proveo Muzej grada Pregrade, tijekom kojeg su pristigle dvije ponude, od kojih je najpovoljniju ponudu predala tvrtka Adrialift d.o.o. iz Rijeke. Cijena ponude s PDV-om iznosila je 81.250 kuna.

Konzervatorski odjel

Platforma je nabavljena u sklopu projekta “Adaptacija zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom”, kojeg je Muzej u listopadu prošle godine prijavio na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (programi investicija) te mu je odobren iznos sufinanciranja od 150 tisuća kuna. Dodatnih 20 tisuća kuna osigurano je iz gradskog proračuna, a pet tisuća kuna iz vlastitih sredstava Muzeja grada Pregrade. S obzirom na to da se zgrada muzeja i knjižnice nalazi u zoni zaštite nepokretnog kulturnog dobra pod nazivom “Kulturno – povijesna cjelina grada Pregrade”, upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, muzej je 3. srpnja za ugradnju platforme ishodio i suglasnost od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini.

Dostupnost sadržaja

Osim ugradnje kose stubišne platforme, projekt obuhvaća i sanaciju ulaznih vrata zgrade muzeja i knjižnice te rekonstrukciju vanjskog ulaznog dijela, za koje je muzej također dao izraditi tehničku dokumentaciju i ishodio potrebna prethodna odobrenja od strane nadležnog Konzervatorskog odjela. Spomenuti radovi trebali bi uskoro započeti.
Ovim projektom muzej želi osigurati dostupnost javnih i kulturnih sadržaja koji se odvijaju u zgradi muzeja i knjižnice svim zainteresiranima, uključujući osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Provedbom projekta želi se također povećati vidljivost osoba s poteškoćama u javnom životu grada i potaknuti njihov aktivniji angažman u kulturnim aktivnostima, poručuju iz Muzeja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba