U "Starom selu" razgledajte izložbu o tradiciji uskrsnog pucanja u Zagorju

NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO: Kuburaši ustupili predmete koje koriste prilikom manifestacija i drugih događanja

Objavljeno: 21.10.2020. JJ

U izložbenom prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec od 11. listopada može se razgledati izložba “Kuburaši – čuvari tradicije pucanja iz povijesnog oružja”, autorice Anite Paun – Gadža, više kustosice muzeja. Zbog aktualne epidemiološke situacije, izložba nije imala svečano otvorenje.

Pregradski kraj

Predstavljena su kuburaška društva s područja Hrvatskog zagorja, poznatog po njegovanju tradicije uskrsnog pucanja iz kubure, odnosno, pištole te pojedina društva koja djeluju u drugim dijelovima Republike Hrvatske. Osim priče o povijesti pucanja i običajima vezanima uz pucanje, ispričane na panoima, posjetitelji mogu vidjeti izložene predmete koje kuburaška društva koriste prilikom manifestacija i raznih drugih događanja vezanih uz ovaj segment nematerijalnog kulturnog dobra.

Običaj uskrsnog pucanja prvotno je zaživio u pregradskom kraju, koji je u srednjem vijeku pripadao kostelskom vlastelinstvu. Dolaskom obitelji Keglević 1523. godine u Hrvatsko zagorje, grad Kostel postao je njihovo glavno središte. U čast Kristovog uskrsnuća, Petar Keglević naoružanu stražu slao je u crkvu sv. Mirka, gdje bi oni probdjeli noć s Velike subote na Uskrs čuvajući Isusov grob. U nedjelju nakon izlaska iz crkve, vojnici su pucali iz kubura i tako slavili radost Isusova uskrsnuća.

Ministarstvo kulture

Nakon odlaska Keglevića, običaj uskrsnog pucanja iz kubure s vremenom su prihvatili i tadašnji stanovnici Kostela. Zahvaljujući njihovoj upornosti i uspješnom svladavanju prepreka, običaj se održao sve do današnjih dana, a njegovu ulogu u očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja prepoznalo je i Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje je 2012. godine običaju pucanja iz kubura dodijelilo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba