U Krapini se okupila petorica župana sjeverne Hrvatske, kako bi ponovno pokrenuli inicijativu za potpisivanje razvojnog sporazuma za svoju regiju

“Iduće su godine lokalni izbori, do tada trebamo i želimo učiniti konkretne korake u realizaciji naših ideja i inicijativa”

Objavljeno: 20.10.2020. Lovro B

Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 2020. do 2024. godine, kao jedan od ključnih prioriteta određen je i ravnomjeran regionalni razvoj i decentralizacija, kao i pokretanje projekta razvoja sjeverne regije Hrvatske, a u utorak su se u Krapini okupili župani Varaždinske, Međimurske, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske te Krapinsko – zagorske kako bi raspravili o temama regionalnog razvoja te budućih planova vezanih uz povlačenje sredstava Europske unije.

Uvodna riječ te ujedno i predstavljanje željenih ciljeva svih okupljenih župana pripala je domaćinu, krapinsko – zagorskom županu, Željku Kolaru.

Partneri Vlade

– Zadovoljstvo mi je da mogu pozdraviti ostale župane u našem Poslovno – tehnološkom inkubatoru. Na današnjem smo sastanku napravili analizu projekata koje želimo financirati iz Europskih fondova, a ključni aspekt današnjeg sastanka je bio podsjetiti novu ministricu regionalnog razvoja, gospođu Tramišak, na naše pismo koje je nas nekoliko župana središnje i sjeverne Hrvatske poslalo tadašnjoj ministrici Žalac, a nakon toga i ministru Paviću, da se potpiše pismo namjere, kako bi mi mogli započeti pregovore s Ministarstvom regionalnog razvoja, odnosno Vladom, za potpisivanje razvojnog sporazuma – rekao je Kolar i dodao da je vrlo bitno naglasiti da u programu Vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine upisano kao jedan od ciljeva unutar programa upisano i potpisivanje razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

– Tog u prošlom programu nije bilo, tako da sada nema ni jedan razlog da ministrica Tramišak ne potpiše naše pismo namjere, kako bismo mogli krenuti u realizaciju razvojnog sporazuma – rekao je Kolar i dodao da želi da KZŽ bude u istom položaju kao i ostale županije, jer s rezultatima i pripremljenim programima mogu biti odličan partner Vlade.

Radimir Čačić, varaždinski župan, je naglasio da ova tema koje se dotakao Kolar važna i da je pravi trenutak da se napravi nešto što se trebalo napraviti prije pet ili deset godina, upravo danas.

– Ovo je zaista jako dobar trenutak za sastanak nas župana na sjeveru koji surađujemo godinama, a pridruživanje Zagrebačke županije je također važno. Novi mandat Vlade počinje, mi smo pred definiranjem interventnih 10 milijardi eura zbog COVID krize, a cijeli spektar važnih momenata govori da mi kao regija sada trebamo sjesti s ministricom regionalnog razvoja, ali i s premijerom te trebamo napraviti konkretan operativni program k realizaciji tog saveza za sjever Hrvatske – istaknuo je Čačić te dodao da očekuje vrlo brzu realizaciju spomenutog.

– Razlika između panonske Hrvatske i sjeverne Hrvatske te jadranske Hrvatske i Zagreba u BDP-u je tragična i govori dovoljno o tome koji su to dijelovi Hrvatske koji zaslužuju poseban tretman i podršku – zaključio je Čačić i dodao da se nada da će Vlada svoja obećanja i realizirati.

Bjelovarsko – bilogorski župan, Damir Bajs, istaknuo je da je prva stvar koju svi danas okupljeni žele partnerstvo s Ministarstvom regionalnog razvoja.

– Sada, kako stvari stoje, ključno je da projekti koje imamo dobiju mogućnost financiranja. Bjelovarsko – bilogorska županija je u takvom položaju da može spadati pod projekte istočne, ali i sjeverne Hrvatske – rekao je Bajs i naglasio da ukratko svi žele unaprijediti zdravstvo i školstvo kako bi unaprijedili sveukupan standard života u Hrvatskoj.

Hrvatska jednakih šansi

Međimurski župan, Matija Posavec, istaknuo je da je vrlo bitno da se Hrvatska razvija jednako i da se bori za Hrvatsku “jednakih šansi”.

– Hrvatska jednakih šansi pretpostavlja i podrazumijeva da se Hrvatska ravnomjerno razvija i da postoji pravedan odnos vlasti prema svakom hrvatskom kraju, jer samo tako možemo gledati u budućnost, pogotovo ako ste u nekim aspektima lokomotiva Hrvatske. O tome razgovaramo cijelo vrijeme i ono što namećemo središnjoj vlasti, jer u ovom trenutku će više nego ikada biti sjever Hrvatske bitan za Hrvatsku budućnost, odnosno, brojke u gospodarstvu. Tek 39 od 102,4 posto europskih sredstava je isplaćeno, što znači da će nam doći još podosta novaca. Slijedi nam nova financijska omotnica, a drugo je princip i vrijednosti uvažavanja dobrih ideja da se možemo kvalitetnije razvijati kao cijela država – zaključio je Posavec.

Darko Koren, Koprivničko – križevački župan, nazvao je ovaj susret “tehničkim okvirom” koji je sadržan u uvodu Željka Kolara, a kojeg su ostali župani zaključili.

– Odlučili smo se u ovoj fazi za jedan “soft” pristup rješavanju odnosa, no i sami ste svjedoci da smo promijenili tri ministra regionalnog razvoja otkad smo započeli ovu inicijativu. Sve se u Hrvatskoj mijenja, i ministri i Vlade i strategije, no pošto su iduće godine lokalni izbori, do tada trebamo i želimo učiniti konkretne korake u realizaciji naših ideja i inicijativa – rekao je Koren i nazvao svoju županiju velikim prostorom za investicije, a naglašava da još uvijek ima prostora za ravnomjeran razvoj zajedno sa susjednim županijama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba