BRZI TESTOVI SU NEPOUZDANI: Ministar Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dali su izjave nakon sastanka s ravnateljima bolnica

“U svim bolnicama treba povećati kapacitete, izdano je 100 dozvola za zapošljavanja biologa i mikrobiologa”

Objavljeno: 19.10.2020. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sastanka s ravnateljima bolnica o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih, dali izjavu za medije.

– Definirali smo da je potrebno povećati kapacitete u svim regionalnim centrima – kazao je Beroš i dodao da se dao naputak da se povećaju brojevi kreveta u primarno intenzivističkim respiratornim centrima.

– Razgovarali smo da sve zdravstvene ustanove, a pogotove one u Zagrebu, trebaju pojačati izolirajuće kapacitete i da su spremne za prihvat veće količine novooboljelih. Novina je ta što smo sugerirali u dogovoru s jedinicama regionalne samouprave da se formiraju sekundarni centri za prihvat bolesnika u pojedinim specijalnim bolnicama kao što se to i sada radi u Biogradu, Crikvenici i Topuskom. Kao tercijarni centar dolaze arene – kazao je Beroš i nastavio:

Mobilizacija

– Što se tiče pojedinih regija, razgovarali smo s koordinatorima u tim regijama i dobili niz prijedloga koji se odnose na pripremu dodatnih kapaciteta u drugim zdravstvenim ustanovama. Jedna od bolnica u okolici Osijeka će se odrediti za dodatnu bolnicu za COVID pozitivne. Bolnički zdravstveni sustav raspolaže s preko 20 tisuća kreveta – kazao je Beroš te kazao da je akutnih smještaja više od 12 tisuća.

– Ono čemu je potrebno posvetiti veću brigu je zdravstveni kadar i činjenica da se liječnici i sestre razbolijevaju. Tu smo mišljenja da bi odluka o mobilizaciji, koja je donesena na početku epidemije, dala odgovor jer se nadamo da svi dijelovi RH neće biti u isto vrijeme pogođeni širenjem epidemije i da ćemo moći dijeliti zdravstveni kadar iz regija.

Beroš nastavlja:

– Kada je riječ o Zagrebu, modificirali smo naš model gdje je KB Dubrava bila Covid bolnica i gdje smo predviđali primati najveći dio bolesnika koji su covid pozitivni. Ta opcija se malo mijenja utoliko što ćemo aktivirati dodatne kapacitete, 160 kreveta na ukupno 490. Sve druge zdravstvene ustanove, ako će biti u mogućnosti otpuštati covid bolesnike i premještati ih u Dubravu, bit će obvezne povećati COVID kapacitete – objasnio je.

Kazao je i da imaju modele da sve bolnice postanu covid bolnice, ali se nada da će građani sudjelovati u sprečavanju širenja epidemije.

– Bilo je tema koji se odnose na dijagnostiku i epidemiološku struku. Kada imamo ovako velike brojke timovima je teško obaviti posao, kontaktiranje oboljelih, traženje njihovih kontakata i stavljanje u izolaciju i samoizolaciju. Ministarstvo je poduzelo brojne aktivnosti s epidemiolozima, traženje drugih struka koje mogu pomoći – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te dodao da je potpisano 100 dozvola za suglasnost za zapošljavanja koja se odnose na biološku i mikrobiološku struku.

Kazao je i da se što se tiče traženja kontakta, stručnjaci slažu s prijedlogom epidemiologa da u slučajevima kad je to moguće, kada se radi o vrtićima, školama i radnim organizacijama, da ne traže oni prezimena i OIB-e od kontakta, nego da ih se zatraži od ustanova.

– Tamo gdje je to nemoguće nastavit ćemo s postojećom praksom – kazao je Capak.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći će epidemiolozima s upisima kontakta u repozitoriji i u traženju kontakata kada se radi o njihovim pacijentima.

Potvrda PCR-om

Capak je kazao i da se govorilo o brzim testovima.

– Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još uvijek nedovoljno točni da bi ih se primjenjivalo, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om, jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani – kazao je.

Kazao je i da u RH ima 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku ali je problem što nedostaje reagencija i potrošnog materijala.

– Na tome se radi, komunicira s distributerima i proizvođačima. Registracija daljnjih laboratorija će biti predmet rasprava. Svi koji traže registraciju će se provjeriti panel testom koji će provesti HZJZ ili Infektivna klinika – kazao je.

Beroš je kazao i zašto se ovaj put nije mobilizirala Arena u Zagrebu.

– Pitali su me zašto se proljetos Arena mobilizirala. Okolnosti su drugačije, bio je prisutan strah, ali sada trezvenije razmišljamo i napravili smo koncept da je covid pozitivne bolesnike prije Arene bolje smještati u bolnicama – kazao je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba