U KZŽ 47 novih slučajeva koronavirusa, napokon odobreni zahtjevi Županijskog stožera

Od sutra zabranjeni posjeti domovima za starije i nemoćne, kao i izražavanje sućuti i karmine, na svadbama i vjerskim okupljanjima smije biti do 50 ljudi

Objavljeno: 19.10.2020. JJ

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je još 47 slučajeva koronavirusa. Ozdravilo je 29 osoba, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva na području županije 504. Još se čekaju rezultati testiranju 35 uzoraka koji su na testiranje poslani u nedjelju.

Novooboljeli su s područja Donje Stubice (1), Krapine (7), Oroslavja (1), Pregrade (2), Zaboka (4), Bedekovčine (3), Desinića (1), Đurmanca (3), Jesenja (5), Konjščine (2), Lobora (3), Mača (1), Marije Bistrice (4), Petrovskog (3), Radoboja (1), Svetog Križa Začretje (2), Velikog Trgovišća (1) i Zlatar Bistrice (3).

Kako je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ izvijestio načelnik Anđelko Ferek – Jambrek, Nacionalni stožer civilne zaštite KZŽ danas je, na zahtjev županijskog stožera, donio Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Krapinsko – zagorske županije, koja na snagu stupa od utorka.

Njome se zabranjuju posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, uključujući i nesrodničke udomiteljske obitelji, kao i posjeti korisnicima stacionara, ustanova za zdravstvenu njegu, uz iznimku posjeta korisnicima koji su u terminalnoj fazi, a kojima se dopuštaju posjeti od 15 minuta, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, s time da može biti samo jedan posjetitelj istovremeno.

Zabranjuje se i izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi preporučuje se da ne odlaze na stručne skupove i druge skupno organizirane oblike usavršavanja zaposlenika (kongresi, simpoziji, predavanja, radionice i sl.)

Uvodi se i obveza vođenja evidencije sudionika okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima se okuplja više od 20 osoba s osnovnim informacijama (ime i prezime, broj telefona prisutnih osoba). Evidencija se mora obavezno čuvati najmanje 14 danas te se u slučaju potrebe predaje županijskoj epidemiološkoj službi.

Također, najavio je Ferek – Jambrek, u utorak će, također na zahtjev Županijskog stožera, stupiti na snagu Odluka Nacionalnog stožera o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima, te svim javnim i društvenim okupljanjima u zatvorenim prostorima, uključujući i vjerska okupljanja, na 50, te na privatnim okupljanjima u zatvorenim prostorima, gdje može prisustvovati najviše 20 osoba. Odlučeno je i da se ne smije izražavati sućut na sahranama, a idućih se 14 dana ne smiju ni održavati karmine.

Na pitanje razmatra li se zaista pretvaranje Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u COVID bolnicu, s obzirom na to da onim zagrebačkima prijeti preopterećenje, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je, čim su se pojavile takve neslužbene informacije, nazvao ministra zdravstva Vilija Beroša, koji mu je rekao kako se takvo što nikad nije razmatralo.

Župan Kolar je još jednom pozvao građane na odgovorno ponašanje, posebno istaknuvši kako je važno da oni COVID pozitivni epidemiolozima otkrivaju sve svoje kontakte, kako bi se što uspješnije suzbilo širenje virusa.

Pogledajte press konferenciju Stožera civilne zaštite KZŽ:

PRESSICA ŽUPANIJSKOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE: U Zagorju u posljednja 24 sata 47 osoba zaražene koronavirusom!

Objavljuje Zagorje International u Ponedjeljak, 19. listopada 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba